Ένας άνδρας δέχθηκε επίθεση από σμήνος μελισσών και επέζησε

Ένας άνδρας δέχθηκε επίθεση από σμήνος μελισσών και επέζησε

Ένας άνδρας στην Αριζόνα των ΗΠΑ επιβίωσε μετά από επίθεση που δέχθηκε από 1.000 μέλισσες. Ο 60χρονος Τζον Φίσερ, ο οποίος έχει χάσει το πόδι του από μόλυνση, βρισκόταν στο αναπηρικό αμαξίδιό του μαζί με τον σκύλο στο πλευρό του, όταν τους επιτέθηκαν οι μέλισσες. Ο άνδρας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκε μορφίνη προτού

1597px-Apis_mellifera_scutellata

Ένας άνδρας στην Αριζόνα των ΗΠΑ επιβίωσε μετά από επίθεση που δέχθηκε από 1.000 μέλισσες. Ο 60χρονος Τζον Φίσερ, ο οποίος έχει χάσει το πόδι του από μόλυνση, βρισκόταν στο αναπηρικό αμαξίδιό του μαζί με τον σκύλο στο πλευρό του, όταν τους επιτέθηκαν οι μέλισσες. Ο άνδρας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκε μορφίνη προτού οι γιατροί του αφαιρέσουν τα κεντριά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Live Science, ο Φίσερ και ο σκύλος του δέχθηκαν επίθεση από αφρικανικές μέλισσες ή «μέλισσες-δολοφόνους» όπως είναιγνωστές. Ο Φίσερ πήρε εξιτήριο και τώρα αναρρώνει από τα 250 τσιμπήματα που δέχθηκε στα χέρια, τα μάτια, το στόμα, τα αυτιά, τα πόδια και την πλάτη του. Ο σκύλος φέρεται να δέχτηκε περίπου 50 τσιμπήματα και τώρα αναρρώνει σε νοσοκομείο για ζώα.

Οι μέλισσες-δολοφόνοι εκτράφηκαν για πρώτη φορά από έναν Βραζιλιάνο επιστήμονα που προσπάθησε να συνδυάσει τις τεράστιες αποδόσεις μελιού των ευρωπαϊκών μελισσών με την προσαρμογή στα θερμότερα κλίματα των αφρικανικών μελισσών, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Οι υβριδικές μέλισσες μετανάστευσαν βόρεια από τη Βραζιλία, μέσω της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής στις Η.Π.Α. Με την πάροδο των ετών, η επιθετική συμπεριφορά τους και η τάση τους να περικυκλώνουν τα θύματά τους και να ορμούν κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, όμως, το δηλητήριο των συγκεκριμένων μελισσών δεν είναι πιο ισχυρό από αυτό της ευρωπαϊκής μέλισσας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα μόνο τσίμπημα μέλισσας είναι αρκετό για να σκοτώσει κάποιον. Το 2009, ο Ρέι Σω, πρώην πρόεδρος της Dow Jones, πέθανε αφού τον τσίμπησε μία μέλισσα στο γκαράζ του.

Ωστόσο, μεμονωμένα τσιμπήματα μελισσών, ακόμη και από «μέλισσες δολοφόνους», σπάνια προκαλούν θάνατο. Κάθε χρόνο, περίπου το 3% των ανθρώπων που δέχονται τσιμπήματα από έντομα εμφανίζουν αναφυλαξία. Σύμφωνα με έκθεση του 2019 των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μεταξύ 2000 και 2017, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 62 θάνατοι ετησίως από τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας στις Η.Π.Α.

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «Clinical Case Reports» εκτιμά ότι 50 έως 500 τσιμπήματα μελισσών ταυτόχρονα είναι αρκετά για να σκοτώσουν έναν ενήλικα. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ωστόσο, εκτιμά ότι ο αριθμός είναι υψηλότερος, περίπου 1.100 για τους ενήλικες και 500 για τα παιδιά, με βάση την υπόθεση πως ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει 10 τσιμπήματα ανά 0,45 κιλά σωματικού βάρους. Επομένως, τα 250 τσιμπήματα που δέχτηκε ο Φίσερ ήταν πιθανώς κάτω από το όριο.

Ο 60χρονος άνδρας δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που υπέστη μια τέτοια δοκιμασία και επέζησε. Το 2014, ένας δημοτικός υπάλληλος στο Τέξας τσιμπήθηκε από περίπου 1.000 «μέλισσες δολοφόνους» και επίσης επέζησε. Την ίδια χρονιά, μια 71χρονη γυναίκα δέχθηκε επίθεση από ένα σμήνος 80.000 φονικών μελισσών και επέζησε αφού υπέστη περίπου 1.000 τσιμπήματα. Και το 2015, ένας άνδρας από την Αριζόνα επέζησε από 500 έως 1.000 τσιμπήματα μετά από επίθεση δεκάδων χιλιάδων μελισσών.

Κάποιοι, ωστόσο, δεν έχουν επιβιώσει από παρόμοιες επιθέσεις: Ένας 23χρονος πεζοπόρος το 2016 πέθανε μετά από 1.000 τσιμπήματα και ένας άνδρας στην Αριζόνα το 2021 απεβίωσε μετά από εκατοντάδες τσιμπήματα που δέχτηκε.

Δεν είναι σαφές γιατί τα εκατοντάδες τσιμπήματα είναι θανατηφόρα για ορισμένους ανθρώπους, αν και διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στο πώς αντιδρά ένα άτομο στο τσίμπημα.

Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου που είναι αλλεργικό σε τσιμπήματα μέλισσας, μπορεί να είναι σοβαρή και να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία ή ακόμα και θάνατο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σωματικό βάρος, η ανοσολογική κατάσταση του θύματος και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα της αντίδρασης ενός ατόμου σε τσίμπημα μέλισσας.

Οι συνήθεις μη αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα μελισσών περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο ή ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή, ενώ οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, ναυτία, ζάλη, κράμπες στο στομάχι, εμετό, διάρροια, χαμηλή αρτηριακή πίεση και πρήξιμο σε άλλες περιοχές εκτός από το σημείο του τσιμπήματος, σύμφωνα με το USDA.

ΠΗΓΗ: Live Science

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos