Ροή ειδήσεων

Άρθρο-Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα για ευρωομόλογο

Με άρθρο του στη Monde ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκό διάλογο για το ευρωομόλογο κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τη σημερινή οικονομική κρίση και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που προκαλεί με την άρνηση που είχε εισπράξει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής αναπαράγει την περίφημη φράση του Κέινς «Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές». Επιπλέον, υπενθυμίζει όσα είχε γράψει σε παλιότερο άρθρο του στη Monde. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριζε ότι το πρόβλημα δεν αφορούσε αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά συνολικά την πορεία της Ευρώπης. Έκανε λόγο για σύγκρουση δύο στρατηγικών: «Η μία ήταν επικεντρωμένη στην πολιτική ολοκλήρωση βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη. Η άλλη οδηγούσε σε κατακερματισμό και διαίρεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ευρωομόλογο

Ωστόσο, το άρθρο του κ. Τσίπρα δεν επικεντρώνεται στο χτες αλλά στο σήμερα. Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί μέρος της ηγεσίας της Ε.Ε. ότι επιμένει στην αδιέξοδο πολιτική της λιτότητα, αρνούμενη την αλληλεγγύη και την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Μάλιστα, κατηγορεί τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, για επίδειξη αμοραλισμού και αδιαλλαξίας. Καλεί επίσης την Άνγκελα Μέρκελ «να επιλέξει ανάμεσα στην υστεροφημία της ως Ευρωπαία ηγέτις και στο εθνικό της ακροατήριο που είναι μολυσμένο, εδώ και χρόνια, από τον ιό του σοβινισμού».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου κορωνοϊού για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η επιδημία. Έχουν ιδιαίτερη σημασία δύο προτάσεις που κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση:

  1. Για να ξεπεραστούν ενδεχόμενα προβλήματα πολιτικού κόστους στις χώρες του πλούσιου βορρά, ο κ. Τσίπρας ρίχνει την ιδέα της έκδοσης ενός μεγάλου ομολόγου από τον ESM o οποίος στη συνέχεια θα διοχετεύσει ρευστότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
  2. Αν η Γερμανία και η Ολλανδία αρνηθούν τελικά το ευρωομολόγο, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τη ρηξικέλευθη πρόταση να προχωρήσουν οι υπόλοιπες χώρες μόνες τους. «Ένα ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία δεν θα είναι, βεβαίως, το ίδιο ισχυρό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της Ε.Ε.», υπογραμμίζει.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *