Τσίπρας- Βούτσιτς: Η συμφωνία των Πρεσπών γέφυρα προς ιστορικές ευκαιρίες (video)

Για «φιλία που σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες περιστάσεις» έκανε λόγο από το Βελιγράδι, ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινή συνέντευξη του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, τέθηκαν οι νέες ευκαιρίες για διασυνδεσιμότητα στον άξονα Ελλάδας-πΓΔΜ-Σερβίας, με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα για την περιοχή είναι κάτι που μπορούμε να μιμηθούμε, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει Ελλάδα και Σερβία να έρθουν ακόμα πιο κοντά»

Στην τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο:

«Παίρνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να μετατρέψουμε τη συμπάθεια των δυο λαών σε πράξεις. Πρέπει να δώσουμε θετική προοπτική και να αναρωτηθούμε αν η πολιτική της αδράνειας μπορεί να δώσει προοπτική.

Αντιθέτως η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μπορεί να δώσει προοπτική. Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των χωρών μας (σ.σ. Ελλάδας και πΓΔΜ) θα προχωρήσουμε σε τριμερή συνεργασία για την αναβάθμιση του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου ως διαμετακομιστικών κέντρων και μετά να προχωρήσουμε στο σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Με τον Πρόεδρο Βούτσιτς συνομιλήσαμε για τις ιστορικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την υλοποίησή της Συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή μας. Συζητήσαμε για τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-ΠΓΔΜ στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου και της αστυν. συνεργασίας.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 21, 2018

«Στόχος, είναι οι χώρες μας να αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή θετικών εξελίξεων στα Βαλκάνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δυσάρεστες οι τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο με την απαράδεκτη επιβολή δασμών από την Πρίστινα και την ανακοίνωση περί δημιουργίας στρατού, επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως πρόκειται για «κινήσεις που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Με τη Σερβία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία καταφέραμε να προωθήσουμε την πιο επιτυχημένη συνεργασία χωρών της περιοχής, των τελευταίων χρόνων. Στηρίζουμε την ευρωπ.προοπτική της Σερβίας, η οποία αποτελεί στρατηγικής σημασίας παράγοντα για την ασφάλεια & σταθερότητα της περιοχής.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 21, 2018

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς κάνει μια δύσκολη προσπάθεια, ενώ το Κόσοβο ρίχνει λάδι στη φωτιά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συζητήσαμε για το πώς θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία. Συμφωνήσαμε στο επόμενο συμβούλιο, την άνοιξη, να υπογράψουμε ένα σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν γέφυρες μεταξύ των λαών. Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία θα διεκδικήσουν από κοινού μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση ώστε μια περιοχή γνωστή για πολέμους και διενέξεις να μπορεί να αποκτήσει ένα άλλο όραμα.»

Αλ. Βούτσιτς: Θέλω να πιστεύω ότι οι προσπάθειες του Αλ. Τσίπρα για την περιοχή είναι κάτι που μπορούμε να μιμηθούμε

Για το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να βρούμε εμείς τη λύση και όχι η λύση να βρει εμάς, επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στο «πρόβλημα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με το Κοσσυφοπέδο και τη δημιουργία στρατού εκεί.»

«Στόχος μας, η πρώτη συμφωνία να αφορά τις 3 χώρες: Ελλάδα, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, για έναν άξονα που θα συνδέει τις 3 χώρες και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες για εμπόριο, τουρισμό, πολιτισμό και δεσμούς στα Βαλκάνια, επεσήμανε ο Σέρβος πρόεδρος.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την βοήθεια στην Σερβία υπέρ της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και για την υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ», τόνισε ο Αλ. Βούτσιτς.

‘Εχουμε αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μετά από πολλά χρόνια, ανέφερε εξάλλου ο πρόεδρος της Σερβίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (video)

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*