Το ύποπτο παιχνίδι των θεσμών με τον ΕΟΠΥΥ

Γιατί οι θεσμοί προτείνουν την εξωφρενικά υψηλή μείωση τιμών κατά 48% για τις πιο κοστοβόρες διαγνωστικές εξετάσεις αντί για 28% που προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης; Μήπως εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχερηματικά συμφέροντα; Να σημειωθεί πως αρχικά οι δανειστές πρότειναν μείωση κατά 50% και η κυβένρηση κατά 26,5%. Διότι ουδείς μπορεί να μην συμφωνησε στο ότι η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων και να προστατευθούν οι μικροί και οι μεσαίοι του κλάδου.
Και αυτό θα συμβεί, καθώς η κυβερνητική πρόταση συνδυάζει την ελάττωση των τιμών και τις κλιμακωτές εκπτώσεις προς τους ιδιώτες παρόχους αναλόγως με τον όγκο του αιτούμενου ποσού. Επομένως η πρόταση βρίσκεται εντός των ορίων της συμφωνίας, που θέλει το κύριο μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης της δαπάνης να προέρχεται από ελάτωση τιμών κι όχι από κλιμακωτές εκπτώσεις.
Επομένως γιατί οι θεσμοί επιμενουν για μείωση 48% στις πιο κοστοβόρες εξετάσεις; Μήπως λειτουργουν ως σωματοφυλακες των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, με τους ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας; Οι τελευταίοι μάλιστα λέγεται πως υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσφέρουν κατά 80% μειωμένες τιμές χονδρικής για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Για να διαπιστώσει κάποιος γιατί οι θεσμοί κρατούν αυτή τη στάση για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει στο διαδίκτυο. Και τότε θα διαπιστώσει πως ουκ ολίγα έχουν γραφεί για τις σχέσεις γνωστού επιχειρηματία στο χωρο της υγείας ( αποκαλύψεις προσεχώς ) … για τη σχέση του με τον αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικας.
Εάν ισχύσει αυτή η πρόταση θα εξακολουθήσει να επικρατεί το μονοπωλιακό καθεστώς στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων, με τους λίγους και ισχυρούς, να αποοκομίζουν τεράστια οφέλη εις βάρος βεβαίως των μικρών αλυσίδων. Υπολογίζεται πως η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε ανατσολή εργασιών 1.500 με 1.800 εργαστήρια από τα 2.400 που υπάρχουν σήμερα. Επειδή, όμως τα εργαστήρια αυτά εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών, θα προκληθεί και κοινωνική αναστάτωση.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως μόνο τυχαία δεν είναι η πρόταση των θεσμών, που επιδιώκουν ενισχύουν τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, οι οποίες θα παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ θα οδηγηθούν σε κλείσιμο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πάντως,σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν το συγκεκριμένο θέμα δευτερεύον και γι’ αυτό δεν κινδυνεύει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*