Το φιλί θέλει τέχνη……….. (φωτογραφίες)

Τα πιο διάσημα «φιλιά» στην ιστορία της τέχνης

Το φιλί θέλει τέχνη. Πολλοί μεγάλοι έρωτες ξεκίνησαν από ένα φιλί. Πολύς λόγος έχει γίνει και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην ψυχοσύνθεση μας. Το φιλί εκτός από «νοστιμάδα» έχει και τη δική του μέρα . Γιορτάζεται την 6η Ιουλίου.Αριστουργηματικά φιλιά δεν έδωσαν μόνο «φλογεροί εραστές», έδωσαν μέσα από την τέχνη και την τεχνική τους μεγάλοι ζωγράφοι και γλύπτες:

Τα δύο σώματα στον διάσημο πίνακα του Γουστάβ Κλίμιτ ,»Το φιλί», περιπλέκονται με τέτοια λεπτομέρεια ώστε μοιάζουν με ένα. Το έργο αγαπήθηκε από το κοινό και τους κριτικούς και είναι ένα από αυτά που δημιουργήθηκαν τη λεγόμενη «χρυσή περίοδό» του καλλιτέχνη, χαρακτηριστικό της οποίας υπήρξε η αφθονία του χρυσού ως διακοσμητικό στοιχείο. Φυσικά ο διάσημος αυστριακός ζωγράφος, δεν είδε ποτέ τους τουρίστες που συνωστίζονται σε ουρές έξω από την πινακοθήκη Belvedere της Βιέννης και εκστασιάζονται μπρος την όψη αυτής της ελαιογραφίας.

Ποια είναι η γυναίκα που δέχεται το φιλί; Άλλοι αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της την Emilie Flöge (σύντροφο του Klimt) κι άλλοι τηνAdele Bloch-Bauer.

Ρενέ Μαγκρίτ- Οι εραστές
Ρενέ Μαγκρίτ- Οι εραστές

Άλλο ένα διάσημο φιλί είναι αυτό που δίνουν «Οι εραστές» του σπουδαίου Βέλγου ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ. Εάν αυτός ο πίνακας είναι για να συμβολίσει την πραγματική αγάπη, την ανομολόγητη αγάπη ή την άγνωστη αγάπη είναι κάτι που ο Μαγκρίτ, δεν αποκάλυψε μέχρι το τέλος της καριέρας του, παρά μόνο επέμενε ότι οι συμβολικές του συνθέσεις δεν έχουν αυστηρό και καθολικό μήνυμα. Για πολλούς, πίσω από αυτό το έργο (1928) του σπουδαίου Βέλγου ζωγράφου ίσως να κρύβεται η ασύνειδη ανάμνηση της μητέρας του που είχε πνιγεί και ανασύρθηκε με το νυχτικό τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της. Αυτό υποστηρίζουν κάποιοι ότι συμβολίζουν τα σάβανα με τα οποία είναι τυλιγμένα τα κεφάλια, τα οποία τα συναντά κάποιος και σε άλλα έργα του ιδίου.

ain sakhri lovers
ain sakhri lovers

Οι «εραστές» του Ain Sakhri θεωρούνται η παλαιότερη απεικόνιση της σεξουαλικής επαφής και του φιλιού, που έχει βγει στο φως έως τώρα. Γλυπτό που χρονολογείται γύρω στο 10.000 π.χ., βρέθηκαν σε μια σπηλιά κοντά στη Βηθλεέμ και τώρα βρίσκονται στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Έντβαρντ Μουνκ - Φιλί μπροστά στο Παράθυρο
Έντβαρντ Μουνκ – Φιλί μπροστά στο Παράθυρο

Μπορεί το διασημότερο έργο του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ να είναι η κραυγή, αλλά ο πίνακας «Το φιλί μπροστά στο παράθυρο» του 1892 ανήκει αναμφίβολα στα σπουδαιότερα έργα του. Ο μελαγχολικός ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, απεικονίζει το νυχτερινό φιλί δύο εραστών με φόντο την πόλη.

auguste rodin the kiss
auguste rodin the kiss

Ο Auguste Rodin αρχικά σκόπευε να χρησιμοποιήσει το ζευγάρι που φιλιέται σφιχταγκαλιασμένο στο γλυπτό «Το φιλί»(1882), στη δημιουργία Οι Πύλες της Κολάσεως αλλά τελικά είχε τέτοια απήχηση που το έκανε αυτόνομο έργο. Είναι μία από τις πιο παραστατικές απεικονίσεις της ρομαντικής αγάπης στη Δυτική τέχνη: ένας άνδρας και μια γυναίκα ο ένας στα χέρια του άλλου και κλειδωμένοι μέσα σε μία αγκαλιά, σκαλισμένοι από ένα μόνο κομμάτι μαρμάρου. Η συνέχεια, όμως, υπήρξε πολύ σκληρή. Το αγκαλιασμένο ζευγάρι είναι η Francescada Rimini και ο ερωμένος της και οι δυο τους καταδικάζονται σε αιώνιο θάνατο, όπως αποκαλύπτει ο Δάντης στην Κόλαση.

Πάμπλο Πικάσο Το φιλί
Πάμπλο Πικάσο Το φιλί

Ο Πάμπλο Πικάσο, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αλλά και σπουδαιότερους εικαστικούς του 20ου αιώνα με το έργο του να γίνεται αναγνωρίσιμο παγκοσμίως. Το έργο » το φιλί», παρότι έχει έντονα χαρακτηριστικά από την «μπλέ περίοδο» του καλλιτέχνη, δεν ανήκει σε αυτή. Δημιουργήθηκε το 1969.

Χέντρι Τουλούζ Λωτρέκ- Το φιλί στο κρεββάτι
Χέντρι Τουλούζ Λωτρέκ- Το φιλί στο κρεββάτι

Στο έργο του «Το φιλί στο κρεββάτι» (1892) ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος ,χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος Χένρι Τουλούζ Λωτρέκ, απεικονίζει με την τέχνη του δύο λεσβίες στο κρεβάτι. Είναι μία από τις συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης ζωής στη Γαλλία των χρόνων εκείνων.

Μαρκ Σαγκάλ - Γενέθλια
Μαρκ Σαγκάλ – Γενέθλια

Τα έργα του Μάρκ Σαγκάλ, τα χαρακτηρίζει το έντονο προσωπικό στοιχείο, καθώς και μια «απλοϊκή» ιδιομορφία. Εκεί συναντώνται η ποίηση και η φαντασία σε μια προσπάθεια αποκάλυψης της εσωτερικής πραγματικότητας της ψυχής. Ο ίδιος είχε πει πως «όλοι ξέρουμε ότι ο καλός άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα και καλός καλλιτέχνης. Κανείς όμως δεν θα γίνει σπουδαίος καλλιτέχνης, αν δεν είναι σπουδαίος άνθρωπος, κι επομένως καλός». Ο Σαγκάλ εύχεται με λουλούδια και με ένα φιλί χρόνια πολλά στη γυναίκα του τη Μπέλα για τα γενέθλιά της, στον πίνακα του 1915 «Γενέθλια».

Το φιλί 2- Ρόι Λιχνεστάιν
Το φιλί 2- Ρόι Λιχνεστάιν

Το πιο γνωστό φιλί της Pop Art είναι αυτό του Ρόι Λίχτενσταϊν. Το «Φιλί 2» το 1990 πουλήθηκε για 6 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή πώλησης έργου του ζωγράφου. Ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 2002! Τι έχει το φιλί του Lichtenstein που το κάνει μοναδικό; Μοιάζει βγαλμένο από κόμικς κι όμως είναι γεμάτο από δράμα, πάθος, αφοσίωση.

antonio canova cupid and psyche
antonio canova cupid and psyche

Πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες καλλιτέχνες στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική το γλυπτό του Antonio Canova «Έρως και ψυχή». Ο Canova έδωσε στους δύο αγαπημένους τις μαλακές καμπύλες, τα απαλά αγγίγματα, ακόμη και τα τρυφερά βλέμματα με ένα μοναδικό ρεαλιστικό αλλά ευγενικό τρόπο… έτσι που αυτό το μυθικό φιλί σε κάνει να γυρνάς γύρω του ξανά και ξανά χωρίς να μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του.

Το φίλημα Νικηφόρος Λύτρας
Το φίλημα Νικηφόρος Λύτρας

Στην εθνική πινακοθήκη Αθηνών μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα πολύ γλυκό φιλί, που δημιουργήθηκε από τον μεγάλο δάσκαλο της νεοελληνικής ζωγραφικής Νικηφόρο Λύτρα.

Ο πίνακας «Το φίλημα» απεικονίζει τρυφερά φιλιά που δίνονται στα κρυφά, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής. Μία νεαρή κοπέλα τεντώνεται για να φθάσει να φιλήσει το νεαρό αγόρι, το κεφάλι του οποίου προβάλλει μέσα από το ανοιχτό παράθυρο. Η σκηνή πρέπει να διαδραματίζεται στην εσωτερική αυλή ενός αγροτικού σπιτιού. Σκόρδα κρέμονται από ένα δοκάρι του ταβανιού, διακρίνουμε γλάστρες, ρούχα στοιβαγμένα, μία παντόφλα της ξυπόλητης κοπέλας στο δάπεδο. Η γλάστρα με τον ψηλόκορμο μίσχο του λευκού κρίνου βρίσκεται προφανώς σε άμεση αντιστοιχία με τη λυγερόκορμη κοπέλα και συμβολίζει την αγνότητά της. Πρόκειται για ένα τολμηρό για την εποχή του έργο που αγαπήθηκε πολύ. Μαζί με το δίδυμο του έργο » Η προσμονή» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της σχολής του Μονάχου.

Νικηφ. Λύτρας Αναμονή
Νικηφόρος Λύτρας η Προσμονή 1895-1900

Ο δεύτερος πίνακας ( Η προσμονή) απεικονίζει σε παραλλαγή το ίδιο θέμα. Η κοπέλα στέκεται στην ίδια θέση, ο λευκός κρίνος είναι δίπλα της, το παράθυρο είναι ανοιχτό, κοιτάζει…και περιμένει. άραγε ποιον; Προφανώς, τον αγαπημένο της. Ο πίνακας αφηγείται μια ιστορία, που ο κάθε θεατής μπορεί να συμπληρώσει.

Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ , λίγο λοιπόν, και αυτό φαίνεται ότι δεν το γνωρίζει μόνο ο Ίκαρος που έγραψε τους στίχους του δημοφιλούς τραγουδιού που ο ερμήνευσε ο Τζίμης Μάκουλης και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Το γνωρίζουν και μεγάλοι καλλιτέχνες που δημιούργησαν αριστουργήματα αθάνατα ανά τους αιώνες. Εσείς αντλήστε έμπνευση από την τέχνη και λόγω της ημέρας – και όχι μόνο- δώστε τα πιο γλυκά φιλιά σας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*