Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα εκλογικά διλήμματα των ευρωεκλογών

Με βασικό άξονα τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια στη συντήρηση και την ακροδεξιά το κυβερνών κόμμα ξεδιπλώνει τη στρατηγική του, ενόψει των ευρωεκλογών. Στη μία μετά το μεσημέρι συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κηρύξει την προεκλογική περίοδο για τις ευρωκάλπες και να δώσει το πολιτικό στίγμα της μάχης για μία νέα Ευρώπη απέναντι σε κάθε φαινόμενο μισαλλοδοξίας και εθνικισμού. Ενδεικτικό της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η δημοσιοποίηση των πρώτων ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ του κόμματος.

Ο στόχος για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά, το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα αποτυπώνεται στα πρώτα ονόματα του ευρω-ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καμπάνια, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία να σηματοδοτηθεί από το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

Οι πρώτοι 16 υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι:

Παπαδημούλης Δημήτρης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής
Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής
Κούλογλου Στέλιος, ευρωβουλευτής
Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής Β’ Αθήνας, πρώην Υπουργός
Πλουμπίδης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας
Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
Λοΐζου Μυρσίνη, γραφίστρια
Αρβανίτης Κώστας, δημοσιογράφος
Χρηστάκης Γιώργος, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co
Πελεγρίνης Θεοδόσης, πρώην υφυπουργός, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ
Μουζάλας Γιάννης, πρώην υπουργός
Κοντούλη Ιωάννα, οικολογικό κίνημα
Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός
Νάσση Όλγα, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας
η Μουσταφά Οφούκ, δικηγόρος, μέλος μουσουλμανικής μειονότητας , δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Κομοτηνής.
Μουχαμέντι Γιονούς, πρόεδρος του ελληνικού forum προσφύγων.

Ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι τις επόμενες 15 μέρες θα ανακοινωθούν τα υπόλοιπα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ της υποψηφιότητας για την ευρωβουλή και της ιδιότητας του βουλευτή.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε στη Δεύτερη Ματιά της ΕΡΤ: «Νομίζω ότι δεν ισχύει ότι βαριά υπουργικά ονόματα θα μπουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Προς ώρας αυτό δεν εξετάστηκε κατ/ 1935 Θα υπάρξει ρύθμιση την άλλη εβδομάδα, η οποία θα αίρει το ασυμβίβαστο προεκλογικά, για να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές βουλευτές//1939 Κανείς δεν λέει τώρα πια ότι θα έχουμε αιφνιδιαστικές εκλογές. Θα γίνουν τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη».

Την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων, καθώς και των προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας στις ευρωεκλογές, με στόχο τη διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης στις 27/03, στην οποία και θα συγκροτηθεί κοινή εκλογική επιτροπή.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*