Το κλειδί της συμφωνίας

Ένας αγώνας δρόμου πριν τη μεγάλη «μάχη» είναι σε πλήρη εξέλιξη σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι οι «θεσμοί» γράφουν κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο λέει κάτι από μόνο του. Με άλλα λόγια, δείχνει (σε πρώτη φάση) ότι θέλουν να κλείσει άμεσα η β’ αξιολόγηση και να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού μέχρι το Eurogroup δεν απομένουν περισσότερες από 16 μέρες. Το γράφουμε ξανά και ξανά ότι οι ημερομηνίες που θεωρούνται «κλειδί» για την ελληνική οικονομία είναι τρεις και έχουν καθοριστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να κολλά το ένα κομμάτι του παζλ μετά το άλλο:

Η πρώτη είναι η 28η Νοεμβρίου. Τότε θα συνεδριάσει το EuroWorking Group προκειμένου να υπάρξει «τεχνική» συμφωνία με τους «θεσμούς» για τη β’ αξιολόγηση. Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει συγκεκριμένα νομοσχέδια, που θα ανοίγουν τον δρόμο για το… κλείσιμο και αυτής της αξιολόγησης.

Η δεύτερη κρίσιμη ημέρα θα είναι η 5η Δεκεμβρίου. Το τελευταίο Eurogroup του 2016, εφόσον έχει υπάρξει η «τεχνική» συμφωνία λίγες ημέρες νωρίτερα, θα μπορέσει να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης τόσο το θέμα του χρέους όσο και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018.

Τρίτη και τελευταία ημερομηνία «κλειδί» θεωρείται η 8η Δεκεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση που το Eurogroup δώσει λύση στο θέμα του χρέους (ακόμα και στο βραχυπρόθεσμο σκέλος, που είναι το πρώτο από τα τρία βήματα) θα… λυθούν τα χέρια του Ντράγκι για να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Τι σημαίνει αυτό; Θα πέσουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Οι λέξεις-κλειδιά

Αυτή η λέξη, άλλωστε, θεωρείται λέξη «κλειδί» για την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς». Η εμπιστοσύνη παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο για να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις. Εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, ότι δεν θα υπάρξουν υπουργοί που θα κολλούν για τις δικές τους κομματικές ιδεοληψίες τις μεταρρυθμίσεις.

Η δεύτερη λέξη «κλειδί» είναι η εφαρμογή. Νόμους έχουμε, απλώς δεν τους εφαρμόζουμε. Και εκεί ακριβώς κολλά το πράγμα. Το πρόγραμμα είναι αυστηρό και συγκεκριμένο. Οι δανειστές από τη στιγμή που υπογράψαμε το τρίτο μνημόνιο θέλουν να δουν εφαρμογή.

Οι δύο επισκέψεις-κλειδί

Στις 28 Νοεμβρίου δεν θα έχουμε μόνο το EuroWorking Group. Θα υπάρξουν και δύο σημαντικές επισκέψεις που συνδέονται άμεσα με την αξιολόγηση και το πρόγραμμα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ θα βρεθούν στην Ελλάδα (θα μιλήσουν και σε μεγάλο συνέδριο την ίδια μέρα σε ξενοδοχείο της Αθήνας).

Δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις. Εμείς εδώ και αρκετά φύλλα της «Α» έχουμε γράψει για τον ρόλο της Κομισιόν και της ΕΚΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Υπάρχει μια παρασκηνιακή συμφωνία με την κυβέρνηση για το πώς θα υπάρξει συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2017.

Απομείωση χρέους 65 δισ.!

Μπορεί να μη φτάσει άμεσα στην τσέπη μας, αλλά η απομείωση του χρέους θεωρείται σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη της χώρας. Το σχέδιο αναφέρει ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Αυτή την «ανταλλαγή», άλλωστε, την έχουν προτείνει αρκετές φορές οι δανειστές και φαίνεται πως ήρθε η ώρα να γίνει πράξη.

Αυτό το σχέδιο μας οδηγεί σε μια σημαντική απομείωση του χρέους, ύψους 65 δισ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για 40 δισ. ευρώ και αφορούσε μόνο στα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση του 2012. Σ’ αυτά λοιπόν τα 40 δισ. προσθέτουν και άλλα 25 δισ. χρέους από ομόλογα του EFSF.

Η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να επέλθει η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα προβλέπουν μείωση επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, έτσι ώστε να μειωθούν και οι ετήσιες ανάγκες του κράτους για την αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές.

Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση των λήξεων ομολόγων από 28 σε 32 χρόνια και τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, λίγο πάνω από το 1,2%. Στόχος είναι να μην υπάρχουν μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων σε κάποιες περιόδους, ενώ θα μειωθεί το ρίσκο σε περίπτωση που αυξηθούν κάποια στιγμή τα επιτόκια του ευρώ, που αυτή την ώρα είναι σχεδόν στο μηδέν.

Για πρώτη φορά μάς δίνουν πίστωση χρόνου

Ένα σημείο που αποδεικνύει ότι οι «θεσμοί» θέλουν να κλείσουν άμεσα την αξιολόγηση είναι το «παράθυρο» που μας ανοίγουν. Μέχρι τώρα μας έλεγαν «κάντε μια μεταρρύθμιση τώρα και εφαρμόστε την άμεσα». Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές είναι έτοιμοι να μας δώσουν πίστωση χρόνου για τη νομοθέτηση μέτρων-μεταρρυθμίσεων.

Είναι η πρώτη φορά που μας δίνουν αυτή την «ανάσα», κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με το «εμπροσθοβαρές» τρίτο μνημόνιο. Με άλλα λόγια, μας δίνουν πίστωση χρόνου να προχωρήσουμε την αξιολόγηση ώστε να πάρουμε ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση (και φυσικά να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα) και η νομοθέτηση των όποιων μέτρων να γίνει το 2017.