Σχεδόν το ένα τέταρτο των Γάλλων έχει μόνιμα υπνηλία λόγω έλλειψης ύπνου

Σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ύπνου, σχεδόν το ένα τέταρτο των Γάλλων νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή δεν κοιμάται αρκετά. Αυτό συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά, ο μέσος χρόνος ύπνου των Γάλλων έχει μειωθεί στις 7 ώρες και 32 λεπτά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Γαλλική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Το δε 36% των Γάλλων κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες. Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι καθώς η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η Συλβί Ρουαγιάν-Παρόλα, ψυχίατρος και πρόεδρος του δικτύου Μορφέα εξηγεί ότι όταν κάποιος κοιμάται, η καρδιά επιβραδύνει τον ρυθμό της για να ξεκουράσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο της υπέρτασης, των καρδιακών προσβολών ή των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μείωση ωρών ύπνου οφείλεται σε τρεις καθοριστικούς παράγοντες: στην πολύωρη εργασία, στους χρόνους μετακίνησης που γίνονται όλο και πιο μεγάλοι και στην χρήση των έξυπνων οθονών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσής μας στις οθόνες πριν τον ύπνο, καθώς έχουν υψηλή συγκέντρωση μπλε φωτός το οποίο εμποδίζει την κανονική παραγωγή της μελατονίνης. Αυτό επηρεάζει αρνητικά το βιολογικό μας ρολόι με αποτέλεσμα να έχουμε αϋπνίες και να επηρεάζεται γενικά η λειτουργία των διαφόρων οργάνων του σώματός μας.

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 50.000 ατόμων, έδειξε ότι ο ύπνος διάρκειας λιγότερο από 6 ωρών, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 50% για τους άνδρες και κατά 34% για τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*