Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Τουρκία και ΗΠΑ

Η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν για την αντιμετώπιση των εντάσεων στη σχέση των δύο νατοϊκών συμμάχων, που έχουν κλιμακωθεί από τις κρατήσεις Αμερικανών στην Τουρκία, εκ των οποίων και του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Μετά από συνομιλίες που διήρκησαν μία ώρα, ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις επίτευξης κάποιας προόδου.

«Διεξαγάγαμε επιπλέον συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνάντηση.

Η λιτή ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι ο Σάλιβαν και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ που ηγείται της τουρκικής αποστολής «συζήτησαν μια ευρεία γκάμα διμερών ζητημάτων, ανάμεσά τους και του Μπράνσον».

Τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή τους από τη συνάντηση με τον Σάλιβαν.

Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος χθες λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Ο Ερντογάν έχει επιλέξει να περιφρονεί την οικονομική πραγματικότητα και να κινείται σε μια ρότα ενός αφηγήματος το οποίο λέει ότι σχεδόν όλα είναι καλά στο εσωτερικό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου.

«Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολο να δούμε κάποια επιτυχία στις διαπραγματεύσεις (ΗΠΑ-Τουρκία) καθώς επέλεξε να στείλει έναν άπειρο υφυπουργό Εξωτερικών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και στους αμερικανικούς κύκλους. Αλλά επειδή οι επόμενες μέρες, βδομάδες θα είναι κρίσιμες δεν μπορώ να αποκλείσω στο βρεθεί μια κοινή λύση» τόνισε ο κ. Φίλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*