Πέτρος Βέργος-Ζήνων Λεφάκης: Καλά σημάδια στην αγορά τέχνης [Pics]

Η χρονιά που πέρασε έδειξε μάλλον καλά σημάδια για την αγορά τέχνης. Παρά τις διακυμάνσεις στις τιμές και τη μετάβαση από πτωτικές τάσεις σε πωλήσεις ρεκόρ που παρατηρήθηκε στους μεγάλους ξένους οίκους. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά θεωρήσαμε πιο σωστό να δώσουμε τον λόγο στους ειδικούς και να ζητήσουμε τις εκτιμήσεις τους για την κίνηση στα έργα τέχνης τη χρονιά που πέρασε. Ευχαριστούμε τους κυρίους Ανδρέα Βέργο, που βρίσκεται στο τιμόνι του οίκου «Δημοπρασίες Βέργος», και Ζήνωνα Λεφάκη, ιδιοκτήτη της «Γκαλερί Λεφάκη», που δέχθηκαν να απαντήσουν τις ερωτήσεις μας.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Πέτρος Βέργος: Ο κόσμος βαρέθηκε τη μιζέρια, έχει ανάγκη να κάνει κάτι νέο

Πέτρος Βέργος

– Πως αποτιμάτε το 2016 ; Ήταν καλή χρονιά για την αγορά τέχνης;

 – Για μένα ήταν μια καλή χρονιά. Όχι όσο οι χρονιές πριν το 2010, αλλά μια καλή χρονιά σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Στα επίπεδα που έχουν φτάσει τώρα οι τιμές είχαμε σταθεροποίηση. Δεν είδαμε τα μεγάλα χτυπήματα που βλέπαμε παλαιότερα, όπου ένας πίνακας μπορούσε να πωληθεί στο διπλάσιο της εκτίμησης, αλλά αρκετοί πίνακες παίρνουν καλά χτυπήματα και ανεβαίνουν. Υπήρχε ανοδική πορεία, αργή αλλά σταθερή.

 – Σε ποιο είδος τέχνης στράφηκε περισσότερο η προσοχή του αγοραστικού κοινού τη χρονιά που πέρασε;

– Συνεχίστηκε η πανευρωπαϊκή τάση να στρέφεται το αγοραστικό ενδιαφέρον σε έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Κατάλογος δημοπρασίας- Δημοπρασίες Βέργος- (Εξώφυλλο)
Κατάλογος δημοπρασίας- Δημοπρασίες Βέργος- (Εξώφυλλο)

 – Τι περιμένετε από το 2017 και τι προγραμματίζετε;

– Θεωρώ ότι αν δεν έχουμε κάποια πολιτική ανωμαλία το 2017 η καλή πορεία που σημειώθηκε το 2016 θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί. Ο κόσμος έχει βαρεθεί την μιζέρια και την κατάθλιψη των τελευταίων ετών. Η επιθυμία του είναι να κάνει κάτι. Αυτό το «κάτι» για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη είναι να αποκτήσουν ένα έργο. Η πρώτη μας πώληση θα είναι τον Μάρτιο του 2017 με βιβλία και τον Μάιο θα έχουμε έργα τέχνης και ιστορικά αντικείμενα. Ο στόχος μου για το ’17 είναι να δημιουργήσω και κάποιες ιντερνετικές πωλήσεις για φθηνότερα αντικείμενα.

Κατάλογος-Δημοπρασίες Βέργος- (Εσωτερικο)
Κατάλογος-Δημοπρασίες Βέργος- (Εσωτερικο)

 – Σαν άνθρωπος με χρόνια εμπειρία, πώς εκτιμάτε την κατάσταση γενικά στην αγορά τέχνης σήμερα;

– Είναι ακόμα ανασφαλής η κατάσταση. Αλλά όπως είπα και πριν, έχει δείξει τάσεις βελτίωσης. Θεωρώ ότι γενικά υπάρχει μια κινητικότητα όχι μόνο στον τομέα των δημοπρασιών αλλά και των εκθέσεων. Υπάρχει έντονη συρροή κόσμου. Αυτό δείχνει μια δυναμική που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να εξελιχθεί.

Ζήνων Λεφάκης: Το 2016 ήταν μια χρονιά με διορθωτικές τάσεις

Ζήνων Λεφάκης
Ζήνων Λεφάκης

 – Πώς αποτιμάτε το 2016; Ήταν καλή χρονιά για την αγορά τέχνης;

– Σε γενικές γραμμές ήταν καλή χρονιά. Είχε άνοδο της τάξεως του 2 – 5% στις τιμές και παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των τιμών προς τα πάνω. Επίσης η αγορά έδειξε βελτιωτικές τάσεις ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής των έργων. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Θα έλεγα ότι τα πήγαμε πολύ καλά. Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα ούτε «δυσάρεστες εκπλήξεις». Υπήρξε σταθερότητα.

– Σε ποιο είδος τέχνης στράφηκε περισσότερο η προσοχή του αγοραστικού κοινού τη χρονιά που πέρασε;

– Όπως συνέβη και στις μεγάλες δημοπρασίες του εξωτερικού, και εδώ το ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε περισσότερο στη σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη.

Στιγμιότυπο από δημοπρασία στη γκαλερί Λεφάκη
Στιγμιότυπο από δημοπρασία στη γκαλερί Λεφάκη

– Τι περιμένετε από το 2017 και τι προγραμματίζετε;

– Περιμένω να είναι μια εξίσου καλή χρονιά που θα παρουσιάσει ακόμα περισσότερα σημάδια βελτίωσης. Δεν αναμένω θεαματικές αλλαγές, αλλά ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η σταθερή πορεία του 2016 με λίγη ακόμα άνοδο. Η πρώτη μας δημοπρασία για το 2017 θα είναι τον Μάρτιο με έργα 20 Ελλήνων ζωγράφων που δεν είναι πια στη ζωή και έζησαν στο Παρίσι. Από εκεί θα φέρουμε τα έργα.

Στιγμιότυπο από δημοπρασία στη γκαλερί Λεφάκης
Στιγμιότυπο από δημοπρασία στη γκαλερί Λεφάκης

 – Σαν άνθρωπος με χρόνια εμπειρία, πώς εκτιμάτε την κατάσταση γενικά στην αγορά τέχνης σήμερα;

– Υπάρχει μια βελτίωση ως προς τη σχέση ποιότητας –τιμής του έργου. Η κρίση έφερε δυσκολίες αλλά έφερε και κάποια διόρθωση στις τιμές. Σήμερα αν ένα έργο είναι καλό και το δώσεις και σε καλή τιμή δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει απούλητο.