Ο «μαγικός» κόσμος των Ωκεανών

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης και ένα από τα πιο αινιγματικά σημεία στον πλανήτη καθώς μεγάλο μέρος της παραμένει ανεξερεύνητο.

korali2

Το Okeanos Explorer της NOAA απέπλευσε τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να συμβάλει στη χαρτογράφηση και έρευνα της περιοχής σε μια αποστολή διάρκειας τριών μηνών. Χρησιμοποιώντας σόναρ πολλαπλών δεσμών, δημιουργεί εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον πυθμένα. Όταν το πλήρωμα εντοπίζει κίνηση, κάποια ιδιαιτερότητα ή ενδιαφέρουσα περιοχή, χρησιμοποιεί ένα στόλο από τηλεκατευθυνόμενα οχήματα για να εξερευνήσει τις υδροθερμικές αναβλύσεις, τα υποθαλάσσια όρη και τα ενδιαφέροντα πλάσματα που είναι οι ένοικοι της περιοχής.

korali

Ανάμεσα στα πολλά καταπληκτικά ευρήματα της ομάδας υπάρχουν πολλά νέα είδη, ηφαίστεια λάσπης, οικότοποι και κοράλλια που βρίσκονται σε πρωτόγνωρο βάθος.

korali 3

Νέες εικόνες από τα όμορφα πλάσματα που ζουν στις ακραίες συνθήκες ενθουσιάζουν τους βιολόγους. Φωτογραφίες από ένα νέο είδος μέδουσας και ένα λευκό χταπόδι που μοιάζει με φάντασμα έγιναν viral ενώ ένα σφουγγάρι σε μέγεθος ενός μίνι φορτηγού έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο. Πρόκειται για πλάσματα που οι επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά από κοντά.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*