Οι Christie’s δημοπρατούν επικό έργο του Μαγκρίτ

Θα μπορούσαμε να εκλάβουμε σαν ένδειξη της δύναμης των Κινέζων επενδυτών στην αγορά τέχνης το γεγονός ότι ο οίκος δημοπρασιών Christie’s μετέθεσε φέτος την ημερομηνία της ετήσιας πώλησης ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης, ώστε να συμπέσει με τη λήξη των εορτασμών για το κινέζικο νέο έτος.

Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη

Η περίοδος γιορτής τελειώνει στις 11 Φεβρουαρίου και οι πρώτες σημαντικές πωλήσεις μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης για το 2017 έρχονται από τους Christie’s στις 28 Φεβρουαρίου.

Τον τίτλο «Η τέχνη του σουρεαλισμού» φέρει η δημοπρασία και θα θέσει στη διάθεση των αγοραστών ένα επικό έργο του Βέλγου υπερρεαλιστή καλλιτέχνη Ρενέ Μαγκρίτ. Ο λόγος για τον πίνακα «Ευαίσθητη χορδή», έργο του 1960, που βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκτίμησης 14.000.000-18.000.000 λίρες (17.500.000-22.500.000 ευρώ) και αναμένεται να θέσει νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη. Η πώληση που ακολουθεί τη «Βραδιά ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης» θα γίνει την ίδια μέρα. Και οι δύο δημοπρασίες μαζί θα θέσουν στη διάθεση των αγοραστών μερικά από τα πιο σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης του εικοστού αιώνα.

Σε ιδιωτική συλλογή

Στο έργο του Μαγκρίτ απεικονίζεται ένα κρυστάλλινο ποτήρι σαμπάνιας με αφρό από σύννεφα σε ορεινό τοπίο. Ο ζωγράφος το φιλοτέχνησε το 1960 και το δώρισε στη σύζυγό του. Αργότερα το ζευγάρι πούλησε τον διαστάσεων 114Χ146 εκ. πίνακα, ο οποίος ανήκει σε ιδιωτική βελγική συλλογή από το 1990.

Στα έργα του ο Βέλγος υπερρεαλιστής καλλιτέχνης συχνά παραθέτει συνηθισμένα αντικείμενα, ή κάποιο ασυνήθιστο πλαίσιο, δίνοντας νέες ερμηνείες σε γνωστά πράγματα

Ο αναπληρωτής διευθυντής του οίκου δημοπρασιών, Ολιβιέ Καμί, δήλωσε στο Associated Press ότι η σύνθεση σύννεφου και γυαλιού είναι μοναδική στο έργο τέχνης του Μαγκρίτ.

Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Μαγκρίτ που τίθεται σε δημοπρασία μετά τον πίνακα «Η αυτοκρατορία του φωτός», ο οποίος πουλήθηκε το 2002 για 12,7 εκατ. δολάρια, που ήταν τότε ποσό ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, υπογράμμισε.

Άλλα έργα

Στην ίδια πώληση («Η τέχνη του σουρεαλισμού») θα διατεθεί ένα ακόμα σημαντικό έργο του Μαγκρίτ: Ο πίνακας «Η περιοχή του Αρνχάιμ», με εκτίμηση 6.500.000-8.500.00 λίρες (8.200.000-11.000.000 ευρώ). Ανάμεσα στα έργα του Μαγκρίτ που θα διατεθούν στην πώληση είναι και ο πίνακας «Μαύρη μαγεία», με τιμή εκτίμησης 1.000.000-1.500.000 λίρες (1.300.000-1.900.000 ευρώ).

Ο Ρενέ Μαγκρίτ ήταν Βέλγος σουρεαλιστής καλλιτέχνης, με επιρροές από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού. Το 1926 ο Μαγκρίτ ζωγράφισε τον πρώτο του σουρεαλιστικό πίνακα, «Le jockey perdu», και έκανε την πρώτη του έκθεση στις Βρυξέλλες το 1927. Οι κριτικοί τού επιτέθηκαν μαζικά. Απογοητευμένος με την αποτυχία, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου έγινε φίλος με τον Αντρέ Μπρετόν και έγινε μέλος της ομάδας των σουρεαλιστών.

Στα έργα του συχνά παραθέτει συνηθισμένα αντικείμενα, ή κάποιο ασυνήθιστο πλαίσιο, δίνοντας νέες ερμηνείες σε γνωστά αντικείμενα. Η χρήση αντικειμένων διαφορετικά απ’ ό,τι φαίνονται είναι χαρακτηριστική στο έργο του «Η προδοσία των εικόνων» (La trahison des images), όπου μια πίπα καπνιστή παρουσιάζεται σαν μοντέλο για διαφήμιση μαγαζιού εμπορίας καπνού. Κάτω από την πίπα ο Μαγκρίτ έγραψε τη φράση «Αυτό δεν είναι μια πίπα», που μοιάζει με οξύμωρο, αλλά σημαίνει πως η ζωγραφιά δεν είναι αυτό που φαίνεται. Στο βιβλίο του «Αυτό δεν είναι μια πίπα» ο Γάλλος κριτικός Μισέλ Φουκό αναλύει τη ζωγραφική του πίνακα του Μαγκρίτ και αυτό το παράδοξο.

Ρενέ Μαγκρίτ, «Η περιοχή του Αρνχάιμ», εκτίμηση 6.500.000-8.500.00 λίρες.

Μυστήριο στον καμβά

Ο Ρενέ Μαγκρίτ περιέγραψε τα έργα του λέγοντας: «Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν κάτι – προκαλούν μυστήριο και, πράγματι, όταν κάποιος βλέπει έναν από τους πίνακές μου, θέτει στον εαυτό του αυτή την απλή ερώτηση: «Τι σημαίνει αυτό;». Οι πίνακές μου δεν σημαίνουν κάτι, επειδή και το μυστήριο δεν σημαίνει κάτι – είναι απλώς άγνωστο».

Η ίδια δημοπρασία θα θέσει στη διάθεση των αγοραστών μια σειρά έργων πολύ σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης, όπως ο Φρανσίς Πικαμπιά, ο Μαξ Ερνστ, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και ο Χουάν Μιρό.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες

Η δημοπρασία «Βραδιά ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης», που θα προηγηθεί της πώλησης «Η τέχνη του σουρεαλισμού», επίσης θα διαθέσει έργα σπουδαίων ζωγράφων στη διάθεση των συλλεκτών. Ανάμεσα στα lots, έργα του Πικάσο, του Ρενουάρ, του Μονέ, του Ματίς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους καταλόγους των δύο πωλήσεων στο site του οίκου: www.christies.com.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*