Οι φούρνοι, οι Ουκρανές, οι ταμειακές που έχουν «πάρει φωτιά» και το Χόλιγουντ…

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι στην Ελλάδα έχουμε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ σε επενδύσεις φρανσάιζ σε φούρνους και καφέ. Οι αλλαγές στις φίρμες καταστημάτων ανάμεσα στις τρεις μεγάλες αλυσίδες γίνονται με ταχύτητα φωτός. Όπως επίσης και το άνοιγμα νέων καταστημάτων. Προφανώς η μόνη εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς είναι ότι η χώρα διακατέχεται από κατοχικό σύνδρομο και γι’ αυτό όλες οι επενδύσεις έχουν σχέση με το ψωμί. Άλλωστε, και στα πολιτικά συνθήματα μετά τη μεταπολίτευση με κυρίαρχο το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ο άρτος ο επιούσιος ήταν η πρώτη προτεραιότητα.

Το αλεύρι και οι Ουκρανές

Το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που επενδύουν σε φούρνους. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους οι αλυσίδες και αν γίνεται έλεγχος των συναλλαγών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται με τις περίεργες αγοραπωλησίες.

Βέβαια, για μια αλυσίδα φούρνων ένας εκ των επενδυτών είναι γνωστός. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο διακινούσε Ουκρανές και είχε υπό τον έλεγχό του όλα τα βιζιτάδικα της Συγγρού. Οι υπόλοιποι επενδυτές από πού προέρχονται; Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπερδεύονται στην κυριολεξία. Άλλωστε, όπως μου εξήγησε ένα γνωστό στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι φούρνοι και τα καφέ των αλυσίδων κόβουν κάργα αποδείξεις. Οπότε γιατί να τους ενοχλήσουμε. Όπως, μάλιστα, μου είπε, σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζουν εισπράξεις διπλάσιες και τριπλάσιες από τις κανονικές, αλλά αυτό αυξάνει τα έσοδα του κράτους. Τώρα, αν γίνεται και κάνα ξεπλυματάκι των κεφαλαίων που προέρχονται από πορνεία ή άλλες παράνομες δραστηριότητες, τι να κάνουμε…

Όταν οι επενδυτές των φούρνων αποκτούν πρόσβαση στο Χόλιγουντ

Πάντως, το τμήμα της Ασφάλειας που ασχολείται με τα κοσμικά δεν τα πάει και τόσο καλά. Γιατί, διαφορετικά θα είχε ασχοληθεί με την πασίγνωστη ηθοποιό του Χόλιγουντ, που εγκαινίασε πρόσφατα ένα νυχτερινό μαγαζί στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρεμιέρα έδωσε το «παρών», εξασφαλίζοντας μάλιστα θέση δίπλα στη σταρ του Χόλιγουντ επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται και στους φούρνους. Είπαμε, είμαστε χώρα μπάχαλο, γι’ αυτό τα μπερδεύουμε όλα μαζί, φούρνους, καφέ, αλευροβιομηχανίες και Ουκρανές.

Τα δίνουν μαύρα, επιστρέφουν άσπρα

Βέβαια, υπάρχει και η δικαιολογία ότι το ξέπλυμα ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστη λέξη στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές. Η καταραμένη τρόικα είναι αυτή που μας άνοιξε τα μάτια. Αλλά εξακολουθούμε να παραμένουμε τυφλοί. Γιατί όταν ένας άφραγκος καταθέτει στην τράπεζα πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά για να αποκτήσει τη φίρμα για έναν φούρνο σημαίνει ότι κάποιος του τα έδωσε. Κατά περίεργο τρόπο τα ποσά αυτά τα δίνουν οι επενδυτές των αλυσίδων, στους οποίους βέβαια επιστρέφουν, αυτή τη φορά άσπρα όπως το αλεύρι.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*