Οι εργασίες της επιτροπής για τις προοπτικές διαχείρισης πυρκαγιών

Δύο μήνες από τη σύσταση της Επιτροπής για τις Προοπτικές Διαχείρισης Πυρκαγιών Υπαίθρου και Δασών στην Ελλάδα, ομάδα ειδικών επιστημόνων, που ορίστηκαν με απόφαση του Πρωθυπουργού μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, καταγράφουν τα προβλήματα και αναμένεται να υποβάλουν στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 την έκθεση με τα πορίσματα τους στη Βουλή. Θα προηγηθεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς.

Η Επιτροπή συστάθηκε ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα -μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι- προς τον δρ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, που ιδρύθηκε το 1989, ως συμβουλευτικός σύνδεσμος μεταξύ επιστήμης και πολιτικής.

Κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γερμανός καθηγητής επέλεξε για στελέχωση της Επιτροπής τους ειδικούς επιστήμονες: δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλο (ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων – εκπρόσωπος της ομάδας), Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο (καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Γεώργιο Ευτυχίδη (από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας), δρα Γεώργιο Μαλλίνη (καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) και δρ Ιωάννη Μητσόπουλο (από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, η επιστημονική ομάδα αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ανεξάρτητης επιτροπής καθώς και στην πρόοδο των εργασιών τους.

Ο κ. Γκόλνταμερ ζήτησε ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, από την έγκαιρη λήψη μέτρων πυροπροστασίας μέχρι τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές ομάδες, ενώ ευχήθηκε να γίνουν και διακομματικά αποδεκτές οι τελικές προτάσεις της επιτροπής.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί διακύβευμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του τόπου, τόνισε σε διεθνή ημερίδα η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή επιστημόνων και διεθνών φορέων.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*