Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-καναλαρχών με παράπλευρες απώλειες

Η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους καναλάρχες προκαλεί παράπλευρες απώλειες και στα δύο στρατόπεδα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η νέα περιπέτεια που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης του ALPHA, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος κινδυνεύει με ποινική καταδίκη εξαιτίας των αποκλίσεων που έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικές υπηρεσίες ανάμεσα σε φορολογικές δηλώσεις και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο ιδιοκτήτης του ALPHA θα κληθεί σε απολογία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για ένα ποσό 45 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι είναι δικαιολογημένο.

Δίωξη σκοπιμότητας καταγγέλλει ο Κοντομηνάς

kontomhnas-Κοντομηνάς
Δ. Κοντομηνάς

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκάλεσε ήδη αντιδράσεις. Με δήλωσή του ο ιδιοκτήτης του ALPHA αποδίδει την ποινική του δίωξη, τη δεδομένη στιγμή, στην προσπάθεια στοχοποίησής του εν σχέσει με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αδειοδότηση των καναλιών. Κάνει λόγο για δίωξη σκοπιμότητας που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και στην πρωτόγνωρη –όπως την χαρακτηρίζει– κατάλυση της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσέφυγε, μάλιστα, στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να επανεξεταστεί το σύνολο των παραστατικών που αποδεικνύουν τη νομιμότητα των συναλλαγών και των επίμαχων λογαριασμών.

Στρατηγική σκληρής γραμμής

alexis-tsipra
Αλ. Τσίπρας

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι για το ζήτημα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή γραμμή. Τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, είναι αποφασισμένοι για μετωπική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με τους εκφραστές του λεγόμενου παλιού μιντιακού συστήματος.

pappas
Ν. Παππάς

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η κατάθεση εκ νέου στη Βουλή της τροπολογίας Παππά, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη διακοπή του σήματος των καναλιών που δεν έχουν αδειοδοτηθεί σε διάστημα πέντε ημερών από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εγκλωβισμένο το ΣτΕ

Με δεδομένο ότι το Συμβούλιο Επικρατείας συνεδριάζει τη Δευτέρα και την Τετάρτη για το επίμαχο ζήτημα της συνταγματικότητας του διαγωνισμού και η απόφαση θα εκδοθεί μετά από εβδομάδες ή μήνες, η κυβέρνηση με την τροπολογία επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες, δημιουργώντας τετελεσμένα γεγονότα.

Κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν γιατί δεν περιμένουν πρώτα την απόφαση και μετά να καταθέσουν την τροπολογία, απάντησαν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Εργαλείο πολιτικής σπέκουλας

Το ΣτΕ έχει εγκλωβιστεί στην κυριολεξία και καλείται να βγάλει μια απόφαση εν μέσω άγριας πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Οι σύμβουλοι επικρατείας βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση και αυτό το έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση. Γιατί οποιαδήποτε απόφαση και να πάρουν θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πολιτικής σπέκουλας ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Στην περίπτωση που το ΣτΕ βγάλει τον νόμο αντισυνταγματικό κινδυνεύει να έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Αν η απόφαση βγάλει τον νόμο αντισυνταγματικό, τότε η αντιπολίτευση θα κατηγορήσει το ΣτΕ ότι εκβιάστηκε από την κυβέρνηση. Το περιβάλλον γενικευμένης αμφισβήτησης, καταγγελιών και αποκαλύψεων που έχει διαμορφωθεί με επίκεντρο το τηλεοπτικό τοπίο δεν είναι κατάλληλο για να μπορέσουν οι δικαστές να κάνουν ανεπηρέαστα τη δουλειά τους.

Επίθεση φιλίας σε ΑΝΤ1 – Σκάι

alafouzos
Ι. Αλαφούζος

Σε μια προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο των καναλαρχών η κυβέρνηση έκανε επίθεση φιλίας στα δύο αδειοδοτημένα κανάλια, τον ΑΝΤ1 και τον Σκάι.

kuriakou
Θ. Κυριακού

Τα δύο αυτά κανάλια επέλεξαν για να εμφανιστούν οι Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να απαντήσουν στις επιθέσεις που δέχονται τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για την υπόθεση των διαρροών που στοχοποιούν τον αντιπρόεδρο τουΣτΕ. Τα δύο αυτά κανάλια έχουν ρίξει αισθητά τους αντιπολιτευτικούς τόνους γιατί ενδεχόμενη εφαρμογή του δόγματος Παππά για άμεσο κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών θα είχε ως αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση των διαφημιστικών εσόδων τους. Μάλιστα, με δεδομένο ότι για να εκπέμψουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη απαιτείται ακόμα χρόνος, τα διαφημιστικά έσοδα θα κατευθύνονταν σε ΑΝΤ1 και Σκάι.

Το υπερόπλο των δανείων

Στον πόλεμο με το παλιό μιντιακό σύστημα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ακόμα μεγάλο όπλο. Αυτό των δανείων με τα οποία είναι φορτωμένα κανάλια και εκδοτικά συγκροτήματα. Πρόκειται για υπερόπλο, όπως είπε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο άρχισε ήδη να πυροβολεί μεγαλόσχημους παράγοντες του εκδοτικού και τηλεοπτικού συστήματος.

Τα επεισόδια που θα παιχθούν το επόμενο διάστημα αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα είναι πολλά και αναμένεται να προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες στους καναλάρχες, αλλά και στην κυβέρνηση.

Καταλύτης εξελίξεων

ste-ΣτΕΠάντως, ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα ακυρώνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ικανή να δρομολογήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντιδράσει, χρησιμοποιώντας ακόμα και καθεστωτικές πρακτικές, γιατί θα είναι έκθετη πολιτικά αλλά και απέναντι στους επιχειρηματίες που προσέφεραν συνολικά 255 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν μια τηλεοπτική άδεια. Γι’ αυτό οι δύο συνεδριάσεις του ΣτΕ έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και εν πολλοίς κρίνουν τον ανασχηματισμό, χωρίς να αποκλείεται να δρομολογήσουν ακόμα και εκλογές.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*