Κόσοβο: Μπλόκο Αλβανών στον πρόεδρο της Σερβίας (video)

Πληθαίνουν τα εμπόδια για ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, δύο δεκαετίες μετά τον πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια. Τελευταίο επεισόδιο το μπλόκο που έστησαν Αλβανοί στον πρόεδρο της Σερβίας για να τον εμποδίσουν να επισκεφθεί σερβικό θύλακα. Εκατοντάδες Αλβανοί της πρώην σερβικής επαρχίας του Κοσόβου έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο σερβικό χωριό Μπάνιε. «Ο Βούτσιτς δεν θα περάσει», έγραφαν τα πλακάτ.

Hundreds of Kosovar #Albanians block access to a village due to be visited by Serbian President Aleksandar Vucic, as a festering row over #Kosovo independence clouds hopes that the war foes can normalise relations. Demonstrators burned tires and used vehicles.#Sharjah24 pic.twitter.com/GtqlgFOhu7

— الشارقة24 (@sharjah24) September 9, 2018

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς ακύρωσε τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον ομόλογό του από το Κοσσυφοπέδιο στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Το Βελιγράδι κατηγορεί για «ψέματα την Πρίστινα», ενώ ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι απάντησε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν «βαθιές» παρά τις πρόσφατες ελπίδες.

Η ακύρωση της συνάντησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζεται πλήγμα στη συμφωνία για «ανταλλαγή γης», με πιθανή ανασύνταξη των συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και διεθνώς.

Η πρόταση ανταλλαγής εδαφών βρίσκει αντίθετη την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι επικριτές του μιλούν για «σχέδιο Φρανκεσταϊν», που θα αναζωπυρώσει την εθνικιστική βία.

Το Κόσοβο χωρίστηκε από τη Σερβία το 1999 και ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, έχοντας αναγνωριστεί από περισσότερες από 110 χώρες, αλλά όχι από τη Σερβία, τη Ρωσία και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Σέρβου προέδρου, απέδωσε την κατάρρευση των συνομιλιών στην απαίτηση του Κοσόβου να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας Πρίστινα και τριών δήμων στην κοιλάδα Πρέσεβο (Presevo) της Σερβίας, όπου οι κάτοικοι είναι Αλβανοί.

A land swap between #Serbia and #Kosovo may look like an easy fix, but it risks setting off a wave of ethnic nationalism in the region warns ex-Balkans mediator James W. Pardew. pic.twitter.com/YBzaluJbFI

— DW Europe (@dw_europe) September 7, 2018

Κατά τη διήμερη επίσκεψη στους Σέρβους του Κοσόβου, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού, απευθυνόμενος στον σερβικό πληθυσμό της Μιτρόβιτσα, πόλη διαιρεμένη σε σερβικό και αλβανικό τομέα.

«Θέλω να πιστεύω ότι ύστερα από αιώνες πολέμων, μπορούμε να έχουμε αιώνες αποδεκτών, ικανοποιητικών και, γιατί όχι σε 50 χρόνια, φιλικών σχέσεων με τους Αλβανούς», τόνισε.

ΠΗΓΗ:EΡΤ1

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*