Ιταλία: Πρόστιμα για τους τουρίστες που τρώνε στους δρόμους της Φλωρεντίας

Πρόστιμο από 150€ έως 500€ θα καλούνται να πληρώσουν οι τουρίστες που τρώνε στους δρόμους της Φλωρεντίας. Η δημοτική αρχή της φημισμένης ιταλικής πόλης αποφάσισε να θέσει σε ισχύ νέους κανόνες, στο πλαίσιο μιας πιο οργανωμένης προσπάθειας για τη διαχείριση της ολοένα αυξανόμενης τουριστικής κίνησης σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό.

Συγκεκριμένα, οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να στέκονται και να απολαμβάνουν το φαγητό τους στους δρόμους, κοντά στο φημισμένο μαγαζί εστίασης «All Antico Vinaio», το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αφού ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο στη Φλωρεντία από ταξιδιωτικό περιοδικό, ενώ έλαβε και υψηλή βαθμολογία από τον διαδικτυακό τόπο TripAdvisor, στον οποίο οι χρήστες αξιολογούν χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και τουριστικών καταλυμάτων.

Αφορμή για τη λήψη μέτρων, σε σχέση με την προστασία του αστικού περιβάλλοντος της Φλωρεντίας από όσους ρυπαίνουν τους ιστορικούς δημόσιους χώρους στάθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό: Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος δερμάτινων ειδών λογομάχησε με μια οικογένεια Ισπανών που έτρωγε στην είσοδό του.

Οι τουρίστες που κυκλοφορούν στους δρόμους της Φλωρεντίας (ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι) και αναπόφευκτα συμβάλλουν στη ρύπανση της πόλης είναι τόσοι, ώστε πλέον οι Ιταλοί που ζουν στους δρόμους γύρω από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παραπονούνται ότι δεν μπορούν να φτάσουν στα καταστήματά ή στα σπίτια τους, λόγω των πολλών «επισκεπτών».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους λαμβάνονται τα συγκεκριμένα μέτρα, ο δήμαρχος της πόλης Ντάριο Ναρντέλα ανέφερε : «Ο νέος κανόνας δεν στοχεύει στον τουρισμό γενικά αλλά στους απαίδευτους επισκέπτες που στρατοπεδεύουν στους δρόμους με το γεύμα τους. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, επειδή οι τουρίστες γευματίζουν στις πόρτες τους». Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής διευκρίνισε σχετικά: «Μπορείτε να τρώτε ενώ περπατάτε, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε».

Προκειμένου να προειδοποιήσουν τους τουρίστες, τα καταστήματα έχουν κολλήσει αφίσες που τους συμβουλεύουν να μην τρώνε στο δρόμο και να «σέβονται τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες οδούς».

Οι δρόμοι που επηρεάζονται από την απαγόρευση κατανάλωσης τροφίμων στο δρόμο είναι οι Via de’Neri, Via della Ninna, Piazzale degli Uffizi και Piazza del Grano. Η απαγόρευση ισχύει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μμ και από τις 6 μμ έως τις 10 μμ. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι, τα πρόστιμα και οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν για όσους τρώνε κάτι ενώ μετακινούνται, αλλά αφορούν εκείνους που απολαμβάνουν το γρήγορο φαγητό τους ενώ στέκονται στο δρόμο.

Οι νέοι κανονισμοί, που φέρουν την υπογραφή του δημάρχου της Φλωρεντίας, θα ισχύουν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, ενώ ενδέχεται να υπάρξει παράταση στην εφαρμογή των νέων κανόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Francesco Bellini

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*