Ζωή Μοσχανδρέου: «Κολοσσιαίο έργο, πνοή για την περιφέρεια»

Συναντήσαμε τη Ζωή Μοσχανδρέου, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στην εταιρεία της, επιφορτισμένη με την οργάνωση των εκθέσεων, εκδόσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 20χρονης επετείου από την ίδρυση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Με την πολύ φιλική διάθεση και χαμόγελο, η κυρία Ζωή Μοσχανδρέου έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης και μας ανέφερε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

– Πώς αισθάνεστε για τα 20χρονα γενέθλια της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι;

– Ο αδελφός μου Πάνος Χρ. Μοσχανδρέου και εγώ μεγαλώσαμε γεμάτοι πανέμορφες μνήμες, ζώντας από την πρώτη μέρα την ιδέα ίδρυσής της, την αναγγελία της το 1996 στην Παλιά Βουλή, που ήταν μια μεγάλη μέρα για τον πολιτισμό, το Μεσολόγγι και την οικογένειά μας. Επίσης, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα επιβλητικά εγκαίνια στο Μεσολόγγι της 30ής Μαρτίου 1997.

– Στα 20 χρόνια δραστηριότητας, επιγραμματικά ένα σύντομο απολογισμό μπορείτε να μας κάνετε;

– Θα θέλαμε ένα ολόκληρο βιβλίο να περιγραφεί ο πολιτιστικός απολογισμός της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου. Με χαρά σας αναγγέλλω ότι ετοιμάζουμε ένα μεγάλο λεύκωμα, που θα περιέχει όλες τις δραστηριότητες της Πινακοθήκης και τα θεματικά έργα 81 & πλέον καταξιωμένων εικαστικών, που έγιναν ειδικά για τα 20χρονα της Π.Χ.Σ.Μ.

Αυτή είναι και η μεγάλη δικαίωση των οραματιστών γονιών μου Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, οι οποίοι έχουν στερηθεί πολλών απολαύσεων από τη ζωή τους για να κάνουν μόνο με ίδια δυνάμεις το κολοσσιαίο αυτό έργο, δίνονταν πνοή στην ελληνική περιφέρεια. Σας παραπέμπω στο πανέμορφο site της Πινακοθήκης xms.gr το οποίο και οι αναγνώστες της «ΑΞΙΑΣ» μπορούν να το απολαύσουν.

Τι κάναμε στα 20 χρόνια; Εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 5.000 παιδιά επί μία 12ετία και μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως Αλέκος Φσιανός, Γιώργος Σταθόπουλος, Διονύσης Γερολημάτος, Παν. Γράβαλος, Αλέξης Βερούκας, Σπ. Κρητικός, Μιχάλης Μπουρμπούλης δίδαξαν στα προγράμματα.

Παρουσιάσαμε πολλές συλλογές μας ζωγραφικής, χαρακτικής, λαϊκής ζωγραφικής, φιλελληνικά, ελληνικού χαρτονομίσματος, πιάτων ελληνικών – φιλελληνικών σ’ όλη την Ελλάδα πάνω από 70 εκθέσεις. Επίσης, φιλοξενήσαμε συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, Πινακοθήκης Αβέρωφ, Μουσείου Βορρέ, Alpha Bank κ.ά.

Έχουν εκδοθεί περί τους 40 καταλόγους. Και σ’ αυτή την δημιουργική εικοσαετία η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου, εξέδωσε 12 μοναδικές συλλεκτικές εκδόσεις βασισμένες στην παραδοσιακή τυπογραφία και φιλοτεχνημένες με αυθεντικές ξυλογραφίες – χαλκογραφίες δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού, Γεωρ. Βαρλάμου, Μανώλη Χάρου, Γιάννη Γουρζή, Γιάννη Κυριακίδη, Δημ. Τσιρογιάννη κ.ά.

«Επί 20 χρόνια συντηρείται, δημιουργεί και υπηρετεί τον πολιτισμό η Πινακοθήκη μας μόνο από την οικογένειά μας. Η πολιτεία όχι μόνο δεν στηρίζει, αλλά απαιτεί να καταβάλλουμε και φόρο επιτηδεύματος»

Επίσης, εξεδόθησαν από την Πινακοθήκη μας χαρακτικά με τον αείμνηστο Φώτη Μαστιχιάδη, χαρακτικά με θέμα «Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι» με Μ. Σχοινά «Η έξοδος» ξυλογραφία, με τον αείμνηστο μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Πάρη Πρέκα μεταξοτυπία «Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου» όπως και μεταξοτυπία του Σωτ. Σόρογκα «Ο Λόρδος Βύρων» με την Μ. Πωπ συλλεκτικό πιάτο με θέμα την Πινακοθήκη μας.

– Ποιο είναι το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια της ομώνυμης Πινακοθήκης;

– Το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Μαρτίου, δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις θα γίνουν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι:

* Η πρώτη με τα 91 βιβλία του Αλέκου Φασιανού, που έγινε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών από το Νοέμβριο έως 10 Ιανουαρίου 2017 με εκπληκτική επιτυχία και εντός του έτους θα παρουσιασθεί και στη Μασσαλία. Θα πρέπει δημόσια να ευχαριστήσουμε την ιστορικό τέχνης κ. Λουίζα Καραπιδάκη για την μέγιστη συνδρομή της στις παραπάνω εκθέσεις.

* Στις 5 Απριλίου, στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Τρεις Γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής». Στις 7 Απριλίου στο Μεσολόγγι θα γίνει η έκθεση στα πλαίσια του θεσμού που έχει δημιουργήσει η Πινακοθήκη μας, «Μεσολόγγι και Λόρδος Βύρων» με την συνεργασία της ιστορικής αίθουσας Τέχνης Αθηνών «ΑΡΓΩ» και με την μοναδική συνεργασία με την Αλέξια Σερέζη. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι στην τελευταία 4ετία έγινε η αντίστοιχη έκθεση με την συνεργασία των αιθουσών Τέχνης Καπλανών, Τεχνοχώρος Ζουμπουλάκη – Καρτάλος Αγκάθι.

Την επομένη, 8 Απριλίου, θα τιμήσουμε την Ναύπακτο, τόπο καταγωγής της οικογένειας Μοσχανδρέου, με μια έκθεση 50 έργων ζωγραφικής – χαρακτικής των συλλογών μας. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω και εκ μέρους όλης της οικογένειάς μου τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Παν. Λουκόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τις εκδηλώσεις των 20 χρόνων από την ίδρυση της ΠΧΣΜ.

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υπό δημιουργία Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπακτίας στην μνήμη του παππού μου Πάνου Αν. Μοσχανδρέου, Ανδρέα Π. Μοσχανδρέου, Βασίλη και Θανάση Κων. Μοσχανδρέου.

– Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να συντηρείτε μια πινακοθήκη ή ένα μουσείο; Έχετε την υποστήριξη της πολιτείας;

– Ο ιδρυτής και οραματιστής της Πινακοθήκης, ο πατέρας μου Χρήστος Μοσχανδρέου, πίστευε και πιστεύει ότι όταν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου, στον πολιτισμό και σ’ όποιον άλλο τομέα, δεν ζητάς «δεκανίκια» ή κάνεις με ίδιες δυνάμεις ή δεν κάνεις.

Επί 20 χρόνια συντηρείται, δημιουργεί και υπηρετεί τον πολιτισμό η Πινακοθήκη μας μόνο από την οικογένειά μας. Η πολιτεία όχι μόνο δεν στηρίζει, αλλά απαιτεί να καταβάλλουμε και φόρο επιτηδεύματος. Αυτή είναι η συμπεριφορά του ανάλγητου Ελληνικού Δημοσίου στους ανθρώπους που επί 20 χρόνια αδιάλειπτα προσφέρουν σε οιονδήποτε τομέα.

Who is who

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, η Ζωή Μοσχανδρέου σπούδασε BSC Public Relations & Mass Communication στο London Metropolitan. Η αγάπη της για δημιουργία την οδήγησε στην ΑΚΤΟ, όπου απέκτησε BA FashionDesign και Master στο InstitutoMarangoni του Μιλάνου. Αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης «Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου» στο Μεσολόγγι.

Πιστή στο όνειρο που χάραξε την πορεία της, τα βήματά της την οδήγησαν στην Ιταλία όπου και εργάστηκε σε διάσημους οίκους μόδας. Ήρθε από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με τις Καλές Τέχνες, γνωρίζοντας το έργο σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων. Είναι οι δημιουργίες εκείνων που έδωσαν χρώμα στα όνειρά της και αποκτώντας τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους, δημιούργησε το Brand «Art of Zoe».

Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν και σχεδίασε την πρώτη της συλλογή μαγιό, ένα luxury προϊόν με minimal γραμμές και patterns από έργα γνωστών ζωγράφων. Ξεχωριστά σχέδια και μοτίβα που ζωντανεύουν μέσα από τους πίνακες των Αλέκου Φασιανού, Απόστολου Γιαγιάννου και Ελεάννας Μαρτίνου, αντικατοπτρίζονται με μοναδικό τρόπο στην πρώτη συλλογή του brand, σε δημιουργίες που ξεπερνούν κάθε αισθητική προσδοκία. Το ανήσυχο πνεύμα της «Zoe» την οδηγεί σε μία αέναη αναζήτηση νέων σχεδίων με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να επιλέγονται διαφορετικά έργα τέχνης για τα μαγιό (www.artofzoe.gr).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*