Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία, η στρατηγική των ΕΛΠΕ (video)

Ειδική εκδήλωση με θέμα τις Συνεργασίες και Αλληλεπιδράσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Ενεργειακών Επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στην Παλαιά Βουλή, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Τιμητικός τόμος για τον Ευστάθιο Τσοτσορό». Ο ομότιμος καθηγητής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μετάβασης προς μια κοινωνία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εκπαίδευσης – έρευνας – καινοτομίας και οι συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα ερευνητικά προγράμματα, όπως αυτή των ΕΛΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο οδικό χάρτη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Έχουμε συνεργασίες με 10 πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στέλνουμε υποτρόφους κάθε χρόνο στο εξωτερικό και έχουμε μια διασύνδεση διαρκή, η οποία δίνει την ευκαιρία με την οποία η γνώση να διαχέεται μέσα στον όμιλο», επεσήμανε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ, Ομότιμος καθηγητής, Ευστάθιος Τσοτσορός.

Στον τιμητικό τόμο για τον Ευστάθιο Τσοτσορό, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές καταθέτουν τις προτάσεις τους για κρίσιμα προβλήματα της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, την οικονομική ανάπτυξη και την κρίση. Στον διακριτό ρόλο δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα, στο κομμάτι της έρευνας, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης:

«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να αποκτήσουν πιο ισχυρούς κώδικες δεοντολογίας για το πως γίνεται η έρευνα και πως χρησιμοποιείται για εμπορική χρήση και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει πλήρως να αποδεχτεί την ιδέα ότι χρηματοδοτώντας μια έρευνα δεν έχει πρόσβαση στα αποτελέσματά της» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την έρευνα πάνω από δύο δισ. και αυτό αναδεικνύει την προσπάθειά μας αναδειχθεί η οικονομία της γνώσης ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός έρευνας και καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Παρόντες στην εκδήλωση που έγινε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Παλιάς Βουλής, ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης:

«Πρέπει να ενισχύσουμε όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά την καινοτομία με βάση παραδείγματα άλλων χωρών όπως το Ισραήλ και η Φινλανδία» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

«Αυτά τα καλά παραδείγματα να τα αξιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο και σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη σε συντομότερο χρόνο με πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας» σημείωσε ο πρώην υπουργός ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν, ο τομέας Νεοελληνικής Κοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και οι εκδόσεις «Διόνικος», ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και πανεπιστημιακής κοινότητας και μέλη του επιχειρηματικού κόσμου.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορταζ:Νίκος Καπόγλης

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*