Για τα μάτια της Λούκας!

 

Είναι πραγματικά πρωτοφανές για λόγους προσωπικούς, πολιτικούς και πάντα στο πλαίσιο των μικροκομματικών συμφερόντων να κινδυνεύει η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα να μείνει ακέφαλη και ταυτόχρονα να πάει να εκτεθεί η κυβέρνηση, που ενώ διαθέτει το 40% των μετοχών μέσω του ΤΧΣ, φάνηκε ότι δεν μπορεί να επιβάλει τον εκλεκτό της.

Το παρασκήνιο, ωστόσο, είναι βαθύ, και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Δεν θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί ότι όλο αυτό που συνέβη στην Εθνική Τράπεζα έγινε για τα μάτια της Λούκας! Η κυρία Κατσέλη, συζητώντας με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή (αλήθεια, τον θυμάστε;), που δουλεύει στον Παγκόσμια Τράπεζα, είχαν μια φαεινή ιδέα: να μετακινηθεί η πρώην πρόεδρος της Εθνικής στην Παγκόσμια Τράπεζα, στη θέση που θα χήρευε τον Φεβρουάριο με την αποχώρηση του κ. Τσιτσιράγκου, ο οποίος ήταν ο ένας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Εθνικής. Το σχέδιο ήταν καλό, όμως προϋπέθετε την εκλογή του κ. Τσιτσιράγκου στην προεδρία της Εθνικής και όχι του κ. Π. Θωμόπουλου, ο οποίος ήταν επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου κ. Φραγκιαδάκη μέσα στα τεχνοκρατικά πλαίσια που πρέπει ένας διευθύνων να λειτουργήσει προς όφελος των συμφερόντων της τράπεζας που διοικεί.

Έτσι, η Λούκα προσέγγισε τον αρμόδιο για τα τραπεζικά ζητήματα υπουργό, κ. Δραγασάκη, που με τη σειρά του κατηύθυνε τον πρόεδρο του ΤΧΣ, κ. Μιχελή, ο οποίος ως γνωστόν κόβει καθημερινά τις βόλτες του για καφέ, φορώντας γυαλιά και με τα χέρια στις τσέπες! Σύμφωνα με το σενάριο της Λούκας, έπρεπε να επιλεγεί ο Τσιτσιράγκος διότι έτσι η ίδια θα έμενε πρόεδρος έως τον Φεβρουάριο, και τότε, μόλις έληγε η θητεία του Τσιτσιράγκου, θα μετακινείτο απευθείας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ήδη είχαν γίνει τα σχετικά κονέ με τη διαμεσολάβηση στην Παγκόσμια Τράπεζα διάφορων μεσαζόντων…

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είχε «πουλήσει» στην κυβέρνηση πώς θα επιλέγετο για πρόεδρος ένας δικός της άνθρωπος, ενώ δεν θα εκλεγόταν ο «άνθρωπος του Σημίτη», όπως το περιβάλλον της χαρακτήριζε τον εξαιρετικό τραπεζίτη κ. Π. Θωμόπουλο. Έχοντας λοιπόν πείσει τον κ. Δραγασάκη και αυτός τον κ. Μιχελή, η Λούκα ώθησε την κατάσταση σε αδιέξοδα, μη υπολογίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα οδηγούσε σε κίνδυνο την ίδια την Εθνική, που παρ’ ολίγον θα έμενε ακέφαλη, ενώ θα εξέθετε την κυβέρνηση, που φάνηκε ότι δεν μπορεί να επιβάλει τον δικό της άνθρωπο αν και κατέχει μέσω ΤΧΣ το 40% των μετοχών.

Πολύ δε περισσότερο δεν είχε υπολογίσει τον εξωγενή παράγοντα που λέγεται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και SSM! Ούτε όσον αφορά το εσωτερικό είχε συνειδητοποιήσει την αντίθεση στο σχέδιο αυτό τόσο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του πανίσχυρου υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου.

Έτσι, η τραγωδία αποφεύχθηκε! Ο Π. Θωμόπουλος εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ., όπως ήθελαν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τραπεζικού συστήματος και όπως επέβαλε και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Τσακαλώτος. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή συνιστά και μια μεγάλη νίκη του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Φραγκιαδάκη, τον οποίο εσχάτως έχουν στοχοποιήσει πολλά και γνωστά δημοσιογραφικά συστήματα! Θα μείνουν με τον καημό όμως, γιατί πάλι έχασαν! Και στην προκειμένη περίπτωση κέρδισαν οι τεχνοκράτες και όχι οι νταραβεριτζήδες!


ΑΣΧΕΤΟ 1: Δεν λένε να ησυχάσουν οι διάφοροι νταραβεριτζήδες των μίντια. Πάλι το φάντασμα του μεγαλοεπενδυτή Πόλσον έβλεπαν πίσω από τα θέματα που ανέκυψαν με τη διοίκηση της Εθνικής!

ΑΣΧΕΤΟ 2: Παρεμπιπτόντως, τώρα που στις ΗΠΑ προέκυψε Τραμπ, ας το σκέφτονται μια φορά παραπάνω να τα βάζουν με τον Πόλσον, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι ο νούμερο ένα συνομιλητής του νέου πλανητάρχη σε θέματα αγορών…