Βλ. Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το Κρεμλίνο θα προχωρήσει σε αντίποινα αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF). Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία ότι παραβιάζει την INF, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η ρωσική απειλή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εκ νέου αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Σε συνάντηση που είχε για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, ο Πούτιν τόνισε: «Επισημαίνω ξανά ότι είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε διάλογο, αλλά η αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη συμφωνία, σίγουρα, δεν μπορεί και δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από τη χώρα μας», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία θα είναι αναγκασμένη να βάλει στο στόχαστρό της όποια ευρωπαϊκή χώρα δεχθεί να φιλοξενήσει στο έδαφός της πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ, προειδοποίησε εξάλλου η Μόσχα, την επομένη της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ , στις 20 Οκτωβρίου, ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία που είχε συναφθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Βάση αυτής αποσύρθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μέσου βεληνεκούς που είχαν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και εκτοξεύονταν από χερσαίες εγκαταστάσεις ή οχήματα από το έδαφος της Ευρώπης.

Russia has violated not only the Intermediate Range Nuclear Forces Treaty (INF), but, according to former senior White House nuclear arms official Frank Miller, every major arms-control agreement it has signed with the US.

— Gatestone Institute (@GatestoneInst) November 19, 2018

Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβιάζει συστηματικά τη συνθήκη, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε, επιστρέφοντας την κατηγορία στην Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία έχει την επιλογή να αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στο Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα, κάτι που θα έθετε εντός του δραστικού βεληνεκούς τους μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Effort to save 1987 Intermediate-range Nuclear Forces (INF) treaty, in the face opposition from the White House and the "mad-mustachioed" John Bolton href="https://twitter.com/hashtag/diplomacynotwar?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#diplomacynotwar #NPT #INF

— TulsaPeaceFellowship (@tulsapeace) November 18, 2018

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ο κόσμος ενδέχεται να ολισθήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών και τόνισε πως άλλη μια συμφωνία-κλειδί, η λεγόμενη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START), η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021, είναι αβέβαιο αν θα ανανεωθεί.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*