Βιο-ψηφιακή κουρτίνα δίνει λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Η κουρτίνα Photo.synth.etica, που στόχο έχει να προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, κάλυψε πρόσφατα την πρόσοψη εργοστασίου στο κάστρο του Δουβλίνου. Η εγκατάσταση του αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού γραφείου ecoLogical Studio, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γνωστή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κλιματικών καινοτομιών (climate-KIC) δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύει σε πραγματικό χρόνο.

Συγκεκριμένα, περίπου ένα κιλό διοξείδίου του άνθρακα δεσμεύεται κάθε μέρα από τη συγκεκριμένη βιο-ψηφιακή κουρτίνα, ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτήν που δεσμεύουν 20 μεγάλα δέντρα.

Η κουρτίνα αποτελείται από τμήματα διαστάσεων 16,2 Χ 7 μέτρων το καθένα. Κάθε τμήμα λειτουργεί ως φωτοβιοαντιδραστήρας, δηλαδή ως ένας ψηφιακά σχεδιασμένος και κατά παραγγελία κατασκευασμένος από βιοπλαστικό αποθηκευτικός χώρος ο οποίος, τη μέρα, χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να τραφούν από αυτό καλλιέργειες μικροσκοπικών φυκιών, και το βράδυ φωσφορίζει. Η διαδικασία που ακολουθείται για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα έχει ως εξής: Ο αέρας του περιβάλλοντος εισέρχεται από τη βάση της κουρτίνας, στη συνέχεια, αφού «μετατραπεί» σε φουσκάλες «ταξιδεύει» μέσα στο βιοπλαστικό και έρχεται σε επαφή με τα μικρόβια, τα οποία δεσμεύουν και αποθηκεύουν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα φύκια, τα οποία μετατρέπονται σε βιομάζα.

Σε επόμενο στάδιο, η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιοπλαστικής πρώτης ύλης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκλυση στην ατμόσφαιρα του άστεος, από το άνω μέρος της κουρτίνας, οξυγόνου που έχει προέλθει από τη φωτοσύνθεση.

Η βιο-ψηφιακή κουρτίνα παρουσιάστηκε εφέτος στη Σύνοδο για Κλιματικές Καινοτομίες που έλαβε χώρα στο Δουβλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Green Curtain 2.0

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*