Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει. Μετά και την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί… αναμένουν στο ακουστικό τους για να πληροφορηθούν αν θα μετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση. Η Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε δομικές αλλαγές στα υπουργεία. Αυτό δεν σημαίνει και σαρωτικό ανασχηματισμό σε επίπεδο προσώπων.

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει μεγάλες εφεδρείες, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται τα νέα πρόσωπα που θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, και τα οποία θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα είναι ελάχιστα.

Οι κρίσιμες αλλαγές

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να προχωρήσει σε αλλαγές σε δύο κύκλους υπουργείων. Ο ένας κύκλος αφορά στα υπουργεία που σχετίζονται με τους δανειστές, δηλαδή Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, και ο δεύτερος κύκλος είναι αυτά που αφορούν στην κοινωνία. Πρόκειται για τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη.

filisΟ Φίλης αντιμέτωπος με την εκκλησία
Βέβαια, το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το υπουργείο Παιδείας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι ιδεοληψίες του Νίκου Φίλη, που τον έφεραν αντιμέτωπο με την εκκλησία.

tsakalotosΤι θα γίνει με τον Τσακαλώτο – «Παίζει» για Χουλιαράκη
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Το Μαξίμου είναι διχασμένο και η τελική απόφαση για
την παραμονή του ή όχι θα ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού προηγουμένως xouliarakisαποκωδικοποιήσει στο συνέδριο την τακτική που ακολουθεί η κίνηση των 53, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ενδεχόμενη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο ή απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση καθιστά απόλυτο φαβορί για τη θέση του υπουργείου Οικονομικών τον Γ. Χουλιαράκη, τον οποίο τυχαίνει να εμπιστεύονται τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι δανειστές.

pappasΣτο υπερυπουργείο Ανάπτυξης ο Νίκος Παππάς
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση έχει σχέση με την προσέλκυση επενδυτών. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να ενισχύσει με αρμοδιότητες το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο πιθανότατα αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τη μετωπική σύγκρουση με τους βαρόνους της ενημέρωσης, ο Νίκος Παππάς θα επιχειρήσει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται απόλυτα και τον θεωρεί ικανό να προχωρήσει σε τολμηρές τομές, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων.

xanthosΦεύγουν Ξανθός και Πολάκης
Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι στους τομείς της υγείας επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Το πολιτικό κόστος που προκαλεί στην κυβέρνηση η άθλια κατάσταση η οποία επικρατεί στα νοσοκομεία είναι ανυπολόγιστο. Το βατερλό polakisστην υγεία την φέρνει αντιμέτωπη με μεγάλα κοινωνικά στρώματα και κυρίως με τους οικονομικά αδύναμους που υποτίθεται ότι προστατεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές στο νευραλγικό αυτό υπουργείο πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

dritsasΑλλάζει… λιμάνι ο Δρίτσας
Στο υπουργείο Ναυτιλίας η παραμονή του Θ. Δρίτσα είναι αμφίβολη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί μόνο για λόγους που έχουν σχέση με τις λεπτές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Δρίτσας με τη στάση του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έδειξε ότι δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θεωρείται επιβεβλημένη από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Άλλωστε, έχει απομονωθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

katseliΈνα υπουργείο για τη Λούκα
Στο Μαξίμου αναζητούν υπουργείο κατάλληλο για τη Λούκα Κατσέλη. Ο πρωθυπουργός την θεωρεί ικανή και με τεράστιες δυνατότητες προσφοράς. Άλλωστε, είναι το μοναδικό πρόσωπο που έχει μεγάλο έρεισμα στην κοινωνία, αφού ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει μείνει στην ιστορία και με βάση αυτόν γίνονται και οι νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

kouvelisΣίγουρος ο Κουβέλης
Σίγουρη είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση του Φώτη Κουβέλη, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται νέο πρόσωπο και η υπουργοποίησή του έχει προεξοφληθεί, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Βέβαια, η μετριοπάθεια του Φώτη Κουβέλη και η προσήλωσή του στον δημοκρατικό διάλογο θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του κυβερνητικού σχήματος.

tzanakopoulosΚυβερνητικός εκπρόσωπος ο Τζανακόπουλος
Στα νέα πρόσωπα που ακούγεται ότι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται: ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του πρωθυπουργού, ο οποίος θα τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός στο ΥΠ.ΕΞ., και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος παίζει για το Επικρατείας ή για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

toskasΌλα ανοιχτά για Τόσκα
Παίζεται στην κυριολεξία το ενδεχόμενο παραμονής του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, αλλά οι πιέσεις των κομματικών της Κουμουνδούρου που ζητούν την απομάκρυνσή του είναι ισχυρές. Οι «μετοχές» του Νίκου Τόσκα στο Μαξίμου άρχισαν να κατρακυλάνε εξαιτίας της επίθεσης που δέχτηκαν οι συνταξιούχοι με δακρυγόνα. Στον Νίκο Τόσκα χρεώνουν επίσης την έλλειψη αντανακλαστικών της αστυνομίας για τη βόμβα που τοποθετήθηκε στην πολυκατοικία όπου μένει η εισαγγελέας κ. Τσατάνη.

baltasΦεύγει ο Μπαλτάς
Προβληματική χαρακτηρίζεται η παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μαζί με τον Μπαλτά να απομακρυνθεί και ο αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού υφυπουργός.

vasileiadisΥφυπουργός ο Γ. Βασιλειάδης
Στο Μαξίμου συζητούν το ενδεχόμενο να αναβαθμίσουν τον έμπειρο γενικό γραμματέα για ζητήματα Πάταξης της Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδη, σε υφυπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Βασιλειάδης έχει αποκτήσει τεχνογνωσία σε ζητήματα ελέγχων και θεωρείται από τα ικανότερα στελέχη της κρατικής μηχανής.

apostolouΤι θα γίνει με Αποστόλου
Πρόβλημα υπάρχει και με τον υπουργό Γεωργίας, Βαγγέλη Αποστόλου. Παρά το γεγονός ότι είναι συναινετικός και διατηρεί χαμηλό προφίλ, δεν αποκλείεται να «θυσιαστεί» προκειμένου να αποκατασταθούν στο μέτρο του δυνατού οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τους αγρότες.

skourletisΤι θα αποφασίσει ο Σκουρλέτης
Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του Πάνου Σκουρλέτη στην κυβέρνηση. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να προτιμήσει να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σίγουρο είναι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

spirtzisΑμετακίνητος ο Σπίρτζης
Αμετακίνητος παραμένει ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από τα κανάλια και τη Ν.Δ. Στο Μαξίμου θεωρούν καθοριστική τη συμβολή του στην επανεκκίνηση των μεγάλων δημοσίων έργων.

kammenosΠαραμένει ο Καμμένος
Παραμένει στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο Πάνος Καμμένος, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το υπουργείο Εξωτερικών.

kotziasΟ Νίκος Κοτζιάς…
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει υποστηρικτές στο Μαξίμου, αλλά και πολλούς ορκισμένους εχθρούς,που τον κατηγορούν για μια σειρά χειρισμών του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

kouroublisΕπιστρατεύεται ο Κουρουμπλής
Την παραμονή του στο υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος όμως δεν αποκλείεται να «επιστρατευτεί» για το υπουργείο Υγείας.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*