Αλίκη: Το χαμόγελο που δεν σβήνει ποτέ

Από εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, στο νομό Φθιώτιδας έμεινε μονάχα ένα σπίτι να θυμίζει λαμπερές και ξεκούραστες στιγμές της Αλίκης και ένας σημαντικός αριθμός από ρούχα, ένα ολόκληρο βεστιάριο που θα μπορούσε να αποτελεί πολιτιστικό θησαυρό.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Όταν το 1996, η Αλίκη μας αποχαιρετούσε με αυτό το διαρκές ζεστό και κυριαρχικό χαμόγελο όλα αυτά βγήκαν προς πώληση. Και η αλήθεια είναι ότι όσοι έπρεπε να διαφυλάξουν τη μνήμη μιας από τις σημαντικότερες ηθοποιούς και φορείς πολιτισμού αυτής της χώρας, δεν έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Είκοσι χρόνια χωρίς την Αλίκη. Και είναι σαν σήμερα που έρχεται στο μυαλό περίπου όλων των Ελλήνων αυτή η φιγούρα που μας καθηλώνει γενιές και γενιές, μια γυναίκα σύμβολο της εποχής της, μια ηθοποιός που όλοι έλεγαν ότι αν είχε αμερικανική υπηκοότητα θα είχε κυριαρχήσει απόλυτα στο μαγικό κόσμο του Hollywood.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη λοιπόν, που ανακαλύφθηκε από το Νίκο Τσιφόρο για να πρωταγωνιστήσει σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία στη πρώτη αστυνομική κωμωδία που γυρίστηκε με σοβαρή υποδομή στον ελληνικό κινηματογράφο, «Το Ποντικάκι» και έμελλε να γράψει ιδιαίτερα λαμπρές σελίδες μετέπειτα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Δεν έχει ξεχαστεί κυρίως όχι από τη σπουδή των δικών της ανθρώπων να μη συμβεί αυτό, αλλά λόγω της αγάπης που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην ίδια και στο ανώνυμο πλήθος είτε τη γνώριζε, είτε όχι. Εκείνες τις βασανιστικές τελευταίες μέρες, όταν στο πλευρό της βρίσκονταν οι πραγματικά δικοί της άνθρωποι και οι αλήθεια καλοί της φίλοι, ο Φρέντυ Γερμανός είχε εξομολογηθεί στη νεαρή τότε κόρη του Ναταλία, ότι «οποισδήποτεπει κάτι κακό για τον Κώστα Σπυρόπουλου, θα έχει να κάνει μαζί μου». Είναι αλήθεια πως ο τελευταίος σύντροφος της Αλίκης, ο νεαρός τότε ηθοποιός, στάθηκε στη μεγάλη σταρ ακοίμητος φρουρός και συμμαχητής στην αρρώστια της.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ύστερα πήραν όλα την κάτω βόλτα. Η Αλίκη της «Μανταλένας» – ταινίας που συμμετείχε στο πρώτο χρονικά φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959 και ταξίδεψε έναν χρόνο αργότερα στις Κάννες – του «Ξύλου που βγήκε από τον παράδεισο», η μούσα του Αλέκου Σακελλάριου, η άσπονδη φίλη της Τζένης, η λατρεία του Ωνάση και ο διακαής πόθος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, είχε ήδη αρχίσει να παίρνει από νωρίς το δρόμο προς το θόλο της μοναδικότητας και της καταξίωσης.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Μετά όταν εκείνη πέρασε σε άλλη διάσταση στις 23 Ιουλίου του 1996, όλα έγιναν εμπόριο και το όνομα της απέφυγε τον διασυρμό από πρόχειρους χειρισμούς πολύ δικών της ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή ήταν η Αλίκη και είναι καταδικασμένη να λάμπει για πάντα.

Αλίκη Βουγιουκλάκη Η γυναίκα που σφράγισε όνειρα και φαντασιώσεις ενός ολόκληρου λαού, που μετεξέλιξε, το όνειρο, το στόχο, την προσδοκία, ποιώντας όμως πάντα ήθος και χωρίς ποτέ να φοβηθεί τον κόσμο που τόσο πολύ αγάπησε πέθανε τρεις μέρες μετά την ημέρα των γενεθλίων της. Σαν σήμερα είχε γεννηθεί και τρεις μέρες αργότερα έφυγε, αφήνοντας ως παρακαταθήκη τεράστιο έργο. Μεταξύ άλλων την ταινία που έκανε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου – «Υπολοχαγός Νατάσα»- καθώς και εκπληκτικής ποιότητας θεατρικές παραστάσεις κυρίως όταν μετά τον θάνατο του Φίνου το 1977, ο ελληνικός κινηματογράφος άρχισε σταδιακά να παρακμάζει.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*