Έρευνα: Και η ήπια σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανο-κινεζικής μελέτης, ακόμα και η ήπια σωματική άσκηση, που μπορεί να είναι συνέπεια των καθημερινών δραστηριοτήτων –όπως το περπάτημα ή η κηπουρική-εξασφαλίζει οφέλη για την υγεία, αφού μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο ή άλλες αιτίες. Όπως ίσως είναι αναμενόμενο, η εντονότερη σωματική άσκηση (συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, μετακινήσεις με το ποδήλατο ή τρέξιμο) εξασφαλίζουν επιπλέον οφέλη για την υγεία, τονίζουν οι ειδικοί.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές -με επικεφαλής τον δρα Μπο Σι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σαντόνγκ– ανέλυσαν στοιχεία για 88.140 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας 40 έως 85 ετών.

Από τα στοιχεία της έρευνας φάνηκε ότι, εκείνοι που συμμετείχαν -μόνο δέκα έως 60 λεπτά την εβδομάδα- σε ήπιες σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, είχαν κατά μέσο όρο 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου. Για τις περιπτώσεις εκείνων που ασκούνταν για 150 ως 300 λεπτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος να πεθάνουν πρόωρα ήταν μειωμένος σε ποσοστό 31%, ενώ για εκείνους που ξεπερνούσαν τα 1.500 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, η μείωση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο ήταν ακόμη μεγαλύτερη (46%).

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ενδεχόμενο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) οι άνθρωποι που ασκούνταν για 10 ως 60 λεπτά την εβδομάδα αντιμετώπιζαν μειωμένο κίνδυνο κατά 12%, ενώ εκείνοι που ασκούνταν 120 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, μείωναν τον κίνδυνο κατά 37%, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν καθόλου ή δεν είχαν κάποια συγκεκριμένοι σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μια «άτυπη» μορφή άσκησης.

Οι επιστήμονες δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine«.

Σύμφωνα με μια άλλη αμερικανική έρευνα:

Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, κηπουρική) σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας για τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας. Αυτού του είδους η ήπια δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακής ανεπάρκειας έως κατά 22% και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα έως κατά 42%, ανέφεραν οι επιστήμονες με επικεφαλής την επιδημιολόγο ‘Αντρια ΛαΚρουά του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open”.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις περιπτώσεις 5.860 γυναικών, ηλικίας 63 έως 97 ετών, για το χρονικό διάστημα πέντε ετών. Διαπιστώθηκε ότι, όσο περισσότερο σωματικά δραστήρια ήταν μια ηλικιωμένη, τόσο λιγότερο κινδύνευε να πεθάνει πρόωρα, ασχέτως από την ηλικία της ή την κατάσταση της υγείας της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*