Άρχισε η μάχη της αξιολόγησης των τραπεζών

 

Του Σπύρου Σταθάκη

Όπως ήδη εχουμε σημειώσει, τον Σεπτέμβριο ξεκινάει ένα ακόμη δύσκολο χρονικό διάστημα για την οικονομία, αλλά και την κυβέρνηση και τη χώρα γενικότερα. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Κατ’ αρχάς, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές μόνο εύκολες δεν αναμένονται, καθώς υπάρχει μια «ουρά» προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Όμως μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει. Το κλίμα μάλιστα δείχνει να έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην ουσία, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι συνεπής με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στόχος, βεβαίως, είναι η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, και έτσι να κλείσει και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση. Το ζήτημα όμως είναι ότι ήδη παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Και εφόσον το πράγμα πάρει τελικά παράταση, αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει δύσκολα στους πολιτικούς χειρισμούς θέματα, όπως τις αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, μόνο μία δράση έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Πρόκειται για την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ της πώλησης τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Για τις υπόλοιπες μνημονιακές δράσεις δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ούτε καν προεργασία, θα λέγαμε. Δεν ξέρουμε αν γι’ αυτό ευθύνεται η… παραδοσιακή καλοκαιρινή ραστώνη ή η ενεργός ενασχόληση της κυβέρνησης με άλλα «σοβαρά» ζητήματα, όπως οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες…

Προειδοποιούν για τις καθυστερήσεις οι δανειστές

Το θέμα είναι ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μνημονίου έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους δανειστές. Αυτό φάνηκε καθαρά από το κλίμα που επικράτησε στη πρόσφατη συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων που συνδέονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το ζήτημα του χρέους. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το EWG κατέγραψε την έως τώρα «μικρή» πρόοδο στην υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει στη συνέχεια, και πριν το τέλος του χρόνου, η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίαζε ότι οι θέσεις των εταίρων της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμα σαφείς. Όσον αφορά στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, που έχει προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του κλίματος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, επιβεβαιώθηκε και από τον Γερούν Ντάισελμπλούμ ότι θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Εurogroup που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Τα προαπαιτούμενα-φωτιά για να κλείσει η αξιολόγηση

Τι πρέπει, λοιπόν, να νομοθετήσει η κυβέρνηση, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να είναι συνεπής με τα ασφυκτικά μνημονιακά χρονοδιαγράμματα, αλλά και να στείλει το μήνυμα προς τους εταίρους ότι προχωρά στην υλοποίηση όσων έχει υποσχεθεί; Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, αφού μόνο τον Σεπτέμβριο πρέπει να υλοποιηθούν 20 προαπαιτούμενα και άλλα 15 το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών:

 • Να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020.
 • Να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.
 • Να νομοθετηθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και να ενεργοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης.
 • Να αναλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση.
 • Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Αυτά τον Σεπτέμβριο, διότι τον Οκτώβριο ακολουθεί και άλλο πακέτο προαπαιτούμεων δράσεων, όπως:

 • Να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
 • Να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ.
 • Να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ και να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
 • Να γίνουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ.
 • Να διοριστεί συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων.
 • Να εκκινήσει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ.

Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια, η εξέλιξη των πλάνων αναδιάρθρωσης και τα κόκκινα δάνεια

Το πιο καυτό ζήτημα, πάντως, παραμένει αυτό των ελληνικών τραπεζών. Οι ραγδαίες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια, η εξέλιξη των πλάνων αναδιάρθρωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων είναι μεγάλες προκλήσεις, όχι μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτό καθαυτό αλλά για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ειδικά η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό επίπεδο των οποίων αποτελεί τροχοπέδη τόσο στη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και οι ραγδαίες διοικητικές ανακατατάξεις, που είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικά των μνημονιακών υποχρεώσεων και των σχετικών νόμων που έχουν ψηφιστεί σχετικά με την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, συνθέτουν ένα σκηνικό με έντονο παρασκήνιο, που κρύβει αρκετό «πόνο»!

Alpha Bank

Πάντως, από τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών προκύπτει ότι η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάπως έχει αρχίσει και εξομαλύνεται, έστω και με αργό ρυθμό. Συγκεκριμένα, για τις 4 συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έδωσαν μια αχτίδα αισιοδοξίας. Έτσι: κέρδη προ φόρων 3,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο ανακοίνωσε η Alpha Bank. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 18,9 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότησή από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2016 και ανήλθε σε 22,7 δισ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων και της ενισχύσεως της ρευστότητας από την πώληση ομολόγων ΕFSF. Τον Αύγουστο 2016 η χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,4 δισ. ευρώ και ανήλθε σε 21,1 δισ. ευρώ. Το β’ τρίμηνο 2016 οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ, έναντι 275 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,8% στο τέλος Ιουνίου 2016, έναντι 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Αντιστοίχως, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στο τέλος Ιουνίου 2016 σε 52,6%, έναντι 52,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι σωρευτικές προβλέψεις μετά από διαγραφές διαμορφώθηκαν σε 15,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Τράπεζα Πειραιώς

Επιστροφή στην κερδοφορία και συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και βελτίωση ρευστότητας, ανακοίνωσε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου το δεύτερο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν, ετησίως, 48%, στα 362 εκατ. ευρώ. Με προσαρμογή για τα έκτακτα στοιχεία, η αύξηση ήταν 10%, ετησίως, στα 288 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ήταν 278 εκατ. ευρώ, +16%, ετησίως. Τα οργανικά έσοδα του ομίλου (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών) συνιστούν το 93% των επαναλαμβανόμενων καθαρών εσόδων το δεύτερο τρίμηνο 2016, αυξημένα 4%, ετησίως. Σε εξαμηνιαία βάση τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου ανήλθαν στα 554 εκατ. ευρώ, με άνοδο 6% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2015.

Eurobank

Καθαρά κέρδη 46 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 106 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανακοίνωσε η Eurobank. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν από 34,8% το Α’ τρίμηνο 2016 σε 34,7% το Β’ τρίμηνο, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις ανήλθε σε 65,0% στο τέλος του Β’ τριμήνου. Σημαντική ήταν, επίσης και η μείωση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA κατά 4,6 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως και σήμερα σε 13,7 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των καταθέσεων και της σύναψης συμφωνιών repos στη διατραπεζική αγορά.

Εθνική Τράπεζα

Τέλος, κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο ομίλου στα 3 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων να ανέρχονται σε 478 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank στα μέσα Ιουνίου, η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε σημαντικά σε 13,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 22,8 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, με την έκθεση στο μηχανισμό ΕLA να περιστέλλεται κατά 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και να διαμορφώνεται σε μόλις 5 δισ. ευρώ.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*